20201022 epa morry gash - pool nashville Di020579400 preview Foto: Morry Gash / EPA;

Poslušajte vest preko audio fajla

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden govorio je svojim planovima za borbu protiv korona virusa, ako bude izabran za predsednika, uključujući o obezbeđivanju besplatne vakcine za sve Amerikance.

- Jednom kada budemo imali sigurnu i efikasnu vakcinu, ona bi trebalo da bude besplatna za sve, bilo da ste osigurani ili ne - rekao je Bajden obaćajući se u Vilmingtonu u američkoj saveznoj državi Severna Karolina, a prenosi CNN.

On je dodao da će, ako bude izabran, dati smernice saveznoj vladi da kupuje na veliko onoliko doza vakcine protiv Kovida-19 koliko je neophodno kako bi ona mogla da se besplatno obezbedi onima koji nemaju osiguranje.

Bajden je u završnoj reči biračima, 11 dana uoči izbora, govorio o svoja četiri prioriteta u borbi protiv pandemije korona virusa.

Pored obezbeđivanja besplatne vakcine, kako je naveo, tražio bi od guvernera da nalože da se obavezno nose maske u njihovim državama, da naprave nacionalni plan za testiranje i povećaju proizvodnju i distribuciju lične zaštitne opreme.

On je upozorio da će proći još mnogo meseci pre nego što vakcina bude naširoko dostupna Amerikancima.

Bajden je rekao da, ako neka vakcina bude spremna za distribuciju,

Sjedinjenim Američkim Državama treba predsednik koji će osigurati da se ona raspodeli na pravičan i odgovoran način.

On je, takođe, kritkovao Trampa zbog pokušaja da ukine Obamaker tokom zdravstvene krize.