bezos 03 foto Tanjug AP Foto: Tanjug/AP

Poslušajte vest preko audio fajla

Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos prodao je tokom prvih dana avgusta milion akcija kompanije za 3,1 milijardu dolara, objavio je Forbs, pozivajući se na dokumentaciju dostavljenu američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC). Nakon plaćanja poreza, najbogatiji čovek sveta će kući odneti oko 2,4 milijarde dolara.

Bezos je akcije prodao po ceni u rasponu od 3,10 do 3,18 dolara po akciji, pokazuju podaci iz SEC-a, a Forbs piše da se ne zna zbog čega je Bezos prodao akcije.

 Foto: shutterstock

Foks Biznis, međutim, navodi da Bezos poslednjih godina redovno prodaje akcije Amazona radi finansiranja drugih poduhvata.

Ova televizija podseća da je Bezos obećao da će svake godine prikupiti najmanje milijardu dolara prodajom akcija radi finansiranja Blu Oridžina, njegove privatne firme za svemirski turizam i istraživanja.

Bezos je zadržao prvo mesto na najnovijoj Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta, sa procenjenim ličnim bogatstvom od preko 189 milijardi dolara.

Prošle sedmice Amazon je objavio da je u drugom kvartalu ostvario prihode od 88,9 milijardi dolara, 40 odsto više nego u istom tromesečju godinu ranije, a dobit je iznosila 5,2 milijarde dolara, nadmašivši znatno očekivanja na Vol Stritu.

Akcije Amazona su porasle ove godine za 73 odsto.