Serbia

БиХ ће требати 100 година да достигне стандард ЕУ

САРАЈЕВО - Иако је економски раст у БиХ последњих година стабилан, на приближно три одсто, то је премало да би донело просперитет, наводе из Светске банке и оцењују да ако БиХ настав да расте по тој стопи требало би јој 100 година да достигне животни стандард ЕУ.

„Штавише, ни садашњи раст се не може узети „здраво за готово”, с обзиром да се у великој мери ослања на изворе који нису дугорочно одрживи”, наводи се у у документу „Ажурирана систематска дијагностика земље” Светске банке, преноси Аваз.

Грађани Босне и Херцеговине (БиХ) теже повећању животног стандарда у будућности, добрим пословима, бољој инфраструктури и јавним услугама, здравом и одрживом окружењу као и чланству у Европској унији (ЕУ), али БиХ је далеко од остварења тих тежњи и суочава се с критичним изазовом брзог губитка становништва, наводи се у документу.

СБ указује да сваке године хиљаде људи напусте земљу у потрази за бољим животом.

„Тренутни развојни пут БиХ неће створити прилике које су становништву потребне. БиХ је успела одржати макроекономску стабилност, остварити фискални суфицит и смањити јавни дуг, али то није довољно”, кажу из СБ.

Оцењују да ниво инвестиција - који тренутно износи 18% бруто друштвеног производа (БДП) треба да порасте, као и продуктивност радне снаге, која је ниска и у даљем паду.

Ниво извоза, иако у спором расту, и даље је, с 38 посто, низак за малу економију, а две трећине извоза отпада на секторе с малом додатном вредношћу, наводи се у документу, преноси Танјуг.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi