Serbia

Билчик очекује јаснију слику о дијалогу Београда и Приштине на јесен

Стални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик оценио је охрабрујућим то што су Београд и Приштина опредељени за дијалог и нагласио да Брисел очекује резултате и конкретне закључке који ће бити значајан сигнал за будућност региона.

Владимир Билчик је на онлајн скупу "Србија после коронавируса - Нови замах у процесу проширења", поводом наставка дијалога након 20 месеци и сусрета председника Србије Александра Вучића и пришитнског премијера Авдулаха Хотија, казао да на јесен очекује јаснију слику и да зна да процес неће бити лак.

"То је веома битан сигнал када говоримо о будућности региона. Очекујемо решење косовског питања. Пажљиво ћемо пратити процес и треба да се крећемо у правом смеру који ће нас довести до решења", нагласио је Билчик.

Подсетио је да је приступање ЕУ битна и квалитативна промена која значи да треба да буде урађен озбиљан посао на терену.

Он је такође рекао и да је свестан да постоји скептицизам, али, сматра да Западном Балкану треба дати наду и сигнал да су промене могуће, а да је помирење заиста изводљиво.

"Ово није дијалог због дијалога, сви морамо да будемо посвећени процесу, да се чују различити сигнали и лидера и грађана и да сви будемо посвећени", казао је он и додао да су све инситуције укључене у процес и да дају пуну подршку дијалогу и специјалном изасланику Мирославу Лајчаку.

Шеф канцеларије Немачког института за међународне односе и безбедност у Бриселу Душан Рељић је рекао да би би било право чудо ако би конкретни резултати у дијалогу Београда и Приштине били постигнути до јесени.

Рељић је казао да није оптимиста, не само због избора у САД, већ и зато што су, према његовој оцени, обе преговарачке стране без стварног легитимитета и нису способне да направе дугорочно, демократско и прихватљиво ресење, које ће преживети смену политичке генерације на власти.

И потпредседник Европског покрета у Србији Владимир Међак сматра да је легитимет преговарача Београда и Приштине упитан, а уз све изразио је и уверење да би споразум донет на брзину могао да траје.

Додао је да је важно да се зна да Косово није улазница за ЕУ, да није ни једини ни главни услов за чланство, те и ако би се проблем решио до јесени остаје питање где је владавина права, борба против корупције....

Учесници скупа оценили да би било добро када би извештаји ЕК, а први ће уследити у новембру, били отворенији и разумљивији грађанима што предвиђа и нова методологија, Међак је оценио да би, ако се направи такав искорак, да у извештајима не пише "фали ти темељ, а купио си плочице за купатило", могло да дође до жељених промена и напретка, а не уоченог назадовања у процесу евроинтеграција.

Рељић је скуп искористио да упозори на чињеницу да Западни Балкан свака два минута напусти један грађаанин и исели се у ЕУ и да се, ако се узме број умрлих, сваких 90 секунди постане мањи за једног човека.

Заменица генералног секретара Савета за регионалну сарадњу у Сарајева Тања Мишчевић поновила је да нормализација, свеобухватна, не тражи признавање независности од Србије, већ је поента да се одвија процес дијалога и да се имплементира све договорено.

Football news:

Mbappe thanked the PSG doctors: Don't tell me about the pain
Liverpool presented a turquoise away kit for the 2020/21 season
The President of PSG: Neymar and Mbappe will never go away. They are one of the best players in the world
Thomas Tuchel: If both legs were intact, you could have seen my 40-meter sprint
PSG saved Tuchel's pet: Choupo-moting got everyone for free, managed not to score from a centimetre, and now pulled Paris to the semi-finals of the Champions League
Gian Piero Gasperini: The worst part is that we were so close. I can only thank the guys
Neymar was the player of the match Atalanta-PSG. He gave an assist