Serbia

Bitkoin pao na 10-dnevni minimum, povukao i druge kriptovalute

London -- Bitkoin je pao danas na najniži nivo u poslednjih 10 dana usled rasprodaje koja se proširila i na druge manje digitalne "kovanice".

Foto: Depositphotos, leungchopan

Foto: Depositphotos, leungchopan

Vrednost bitkoina, najveće svetske kriptovalute, stropoštala se za čak 13 odsto, na 16.317 dolara, sa maksimuma od 19.521 dolara zabeleženog u sredu.

Prema poslednjim podacima, trenutno se trguje u padu od 8,0 posto.

Tokom ove godine, bitkoin je ojačao za oko 150 procenata dostižući nivo koji je neznatno ispod njegovog rekorda svih vremena od 19.666 dolara.

Njegov rast su podstakli potražnja za rizičnijom imovinom, ali onom koja se smatra otpornom na inflaciju, kao i očekivanja da će kriptovalute biti široko prihvaćene kao sredstvo plaćanja.

Dvanaestogodišnja istorija bitkoina začinjena je njegovim vrtoglavim usponima i podjednako oštrim padovima.

Aktuelni pad trgovci tumače nastojanjem ulagača da iskoriste rekordnu vrednost bitkoina i realizuju profite od ulaganja u ovu digitalnu valutu, a kao jedan od uzroka navode i tvit generalnog direktora velike berze kriptovaluta Coinbase koji je izrazio zabrinutost povodom priča o uvođenju stroge regulative u ovoj oblasti, koja podrazumeva i kaznene odredbe.

Bitkoin je za sobom povukao danas i manje kriptovalute, pri čemu je drugi po veličini eterijum pao za oko 13 posto, dok se treći najveći svetski digitalni novčić XRP survao za više od 20 procenata. Obe ove kovanice, koje imaju tendenciju da se kreću u tandemu sa bitkoinom, dostigle su višegodišnje maksimume početkom ove nedelje.

Football news:

Setien is demanding 4 million euros in compensation from Barca. Valverde's resignation cost the club 11 million
Two Cornell players tested positive for coronavirus after the match with Barca
Mbappe finished 1st on the Ligue 1 goalscoring list, scoring 13 goals in 17 appearances. He broke the streak of 4 games without goals
Holland has scored 27 goals in his first 28 Bundesliga appearances. He's the second person to do this
Sevilla are trying to sign Papa Gomez, Monchi is in talks. Atalanta wants to sell him to a club not from Italy
Holand has scored 14 goals in 13 Bundesliga games this season
Neymar is playing his 100th game for PSG. He has been at the club since 2017