Serbia

Brojke dokaz da se epidemija lagano smiruje - 10. jul bio "crni dan" za Srbiju, početak škole veliki ispit

U Srbiji su u poslednja 24 sata zabeležena 163 nova slučaja koronavirusa, što je najmanji broj novozaraženih na dnevnom nivou od 25. juna.

Ilustracija: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Ilustracija: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Prema podacima koje objavljuje Ministarstvo zdravlja vidljivo je da u Srbiji epidemija lagano jenjava u poslednja 4 dana.

Najveći broj novozaraženih od početka epidemije u Srbiji je zabeležen 26. jula - 467, a sličan porast bio je 16. aprila kada je otkriveno 445 novozaraženih.

Takođe, poslednjih dana zabeležen je i pad u broju pacijenata na respiratorima, pa ih je danas 107.

U poslednjih mesec dana, Srbija je najviše ljudi na respiratorima imala 22. jula, pokazuje statistika, što je skoro duplo više nego danas - 205.

10. jul - crni dan

Foto: Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

Što je tiče broja umrlih od kovida 19, crni dan za Srbiju bio je 10. jul kada je od koronavirusa preminulo čak 18 ljudi.

Danas je umrlo petoro ljudi, što je pad u broju žrtava u odnosu na druge dane.

Beleži se i pad u broju hospitalizovanih kojih je danas 2.873, a u prethodnih mesec dana taj broj je išao i preko 4.000.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije", koji rukovodi bolnicom u beogradskoj Areni, Vlado Batnožić kaže da je kroz tu privremenu bolnicu od 7. jula prošlo oko 420 obolelih od kovida 19.

"Primimo oko 20 pacijenata, a otpustimo oko 25 i tako je poslednjih desetak dana. Sredinom jula u Areni je bilo oko 250 pacijenata, a danas ih je 28. Većina je izlečena i otpuštena kući.", kaže Batnožić za Tanjug.

Koordinator privremene kovid bolnice "Beogradska arena", pukovnik Veljko Milić, kaže da se poslednjih dana smanjuje broj pacijenata u toj bolnici i dodaje da su pacijenti uglavnom pod infuzionom i injekcionom terapijom.

"Svi su stabilni i dobro se osećaju, a poslednjih dana imamo utisak osećamo kao da epidemija jenjava", kaže Milić za Tanjug.

Iako brojevi pokazuju naznake da se epidemija smiruje, epidemilog Predrag Kon rekao je danas da je teško verovati da ćemo u skorije vreme izaći na kraj sa epidemijom koronavirusa.

"Teško je da možemo ugasiti epidemiju tako brzo. Bez vakcine ona bi trajala nekoliko godina. Videćemo kako će se virus ponašati. Sve je manja mogućnost da će virus nestati, ostaje ovde", zaključio je Kon.

On je za televiziju Prva rekao da Beograd u ovom trenutku nije žarište.

Podsetimo, u Beogradu je 3. jula proglašena vanredna situacija, a zabranjeno je okupljanje, uvedeno je oabezno nošenej maski u zatvorenom prostoru.

Od tada je u više opština i gradova u Srbiji uvedena vanredna situacija i na snazi su mere koje ograničavaju i rad ugostiteljskih objekata kako bi epidemija bila stavljena pod kontrolu.

Kon je danas takođe upozorio da je još rano za ukidanje tih mera.

Čeka se model za škole

Ono što je u ovom trenutku upitno jeste početak školske godine i to da li će školarci nastavu pohađati u školama.

Prema najavi, resorni ministar Mladen Šarčević bi u utorak, 11. avgusta trebalo da objavi po kom modelu će učenici pohađati nastavu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je za đake od prvog do petog razreda najbliži model za sada da nastavu pohađaju u školama.

Govoreći o nastavi na univerzitetima, koja počinje u oktobru, Brnabić je rekla da država zbog autonomije univerziteta tamo nema ingirencije, ali da će biti tu da pruži pomoć.

Podsetila je da je Vlada Srbije ranije dala preporuke za faklutete, da se nastava odvija uz mere prevencije, da se nose zaštitne maske, da se drži distanca, stalno provetravaju prostorije.

Pored načina funkcionisanja prosvete, Brnabić je kazala da se radi i na sprovođenju kulturne i sportske sezone ali i funckionsanju privrede u Srbiji.

Football news:

Holand made an assist and scored for Bayern in the German super Cup match. He has 4 points in 4 games at the start of the season
Neville on Manchester United transfers: Monstrously. They owe Solskjaer defenders and a forward before the deadline
Neymar and Alvaro Gonzalez escaped punishment in the case of racist insults
Saul after 0:0 with Huesca: we weren't that bad. We tried to win, but it was impossible
Braithwaite recovered and included in the Barca squad for the game with Celta, Firpo - out of the application
Barcelona will buy Depay if Dembele leaves. Contract with Lyon striker agreed
The first black captain in the history of Chelsea, Paul Elliott can join the FA Board