Serbia

CRTA: Izbore u Nišu obeležila funkcionerska kampanja, bakljada i kupovina glasova

Zloupotreba javnih resursa, humanitarne pomoći, privatnosti birača, pa čak i usluga zdravstvene pomoći, samo su neke nepravilnosti i anomalije predizbornog i izbornog procesa u Nišu na nedavno održanim izborima, utvrdili su posmatrači nevladine organizacije CRTA. Izborna trka u ovim uslovima završena je tako što je u lokalni parlament na kraju ušlo 40 muškaraca i 21 žena, prosečne starosti 46 godina.

CRTA je u Nišu pratila i predizbornu kampanju i sam izborni dan, ali i dešavanja anakon izbora.

Kako kažu, kampanju je započeo tadašnji gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ali je ona bila nelegalna - funkcionerska.

Koristeći slogan stranke koji je kasnije korišćen u političkoj kampanji “Za našu decu”, Bulatović je promovisao svoj rad na društvenim mrežama, o čemu je izveštavano u lokalnim medijima - zaključuje CRTA.

Pritisaka je bilo, kako kažu, u javnom sektoru i osim klasičnih pritisaka na zaposlene koji su karakteristični za javne ustanove i birokratske centre, ovog puta je, zaključuju, došlo do neke vrste miksa, usled pandemije virusa Kovid 19.

Zloupotrebljavali su se javni resursi, humanitarna pomoć, privatnost birača, pa čak i usluge zdravstvene pomoći. Primer za to su selektivna pomoć građanima od strane Gradske opštine Medijana i upotreba opštinskih vozila u svrhu raspodele i distribucije hrane i lekova “najugroženijim” građanima. Zatim, pretnje otkazom zaposlenima na odeljenju pulmologije KC Niš od strane načelnice tog odeljenja, kao i uslovljavanja zaposlenih od strane predsednika Gradske opštine Pantelej, Bratimira Vasiljevića - piše u izveštaju.

Reklame i bilbordi su se, zaključuje CRTA, povećavali kako se bližio izborni dan, a SPS je koristio i privatne resurse za oglašavanje, hotele koji su u vlasništvu visokih funkcionera Socijalističke partije Srbije u kojima su se održavali sastanci sa partijskim partnerima iz vrha državne vlasti, oglašavanje na mestima koja za to nisu propisana zakonom.

Posebno kao novina u kampanjama se ističu bakljade sa krovova zgrada, koje CRTA definiše kao “govor mržnje” članova SNS.

Pored ugrožavanja bezbednosti stanara tih zgrada, pripadnici ove stranke su i epidemiološki izazivali rizik, jer su ta okupljanja bila aktivna u aprilu mesecu, dok je na snazi bila zabrana okupljanja, a broj obolelih od kovid-a na vrhuncu - piše u izveštaju.

Izborni dan je, pišu, protekao sa “standardnim nepravilnostima” kao što su pojava paralelnih spiskova, prisustva članova političkih stranaka ispred izbornih jedinica (u krugu manjem od 50m) i kupovina glasova, a sve te aktivnosti bile su pojačane u periodu od 18 do 20 sati.

Konkretno, u Nišu, članovi Srpske napredne stranke su primećeni u užem centru grada ispred OŠ “Učitelj Tasa”, kako beleže izlazak svojih glasača. Takođe, u ulici Dragiše Cvetkovića, Srpska napredna stranka je imala svoj štab za deljenje paketa kao nadoknade za siguran glas. Najveći procenat glasača koji su dobijali ovakve pakete jesu pripadnici romske zajednice na teritoriji Grada Niša - utvrdila je CRTA.

Na kraju je glasalo 100.416 birača ili 44,5% upisanih. Raspodela mandata je svima poznata, čak 47 od 61 je osvojio SNS, a u parlament je ušlo 40 muškaraca i 21 žena.

Za gradonačelnicu je izabrana Dragana Sotirovski, a CRTA kao presedan navodi činjenicu da je njoj, i pre sednice na kojoj je izabrana, novu funkciju čestitala ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Football news:

Holand scored the most goals (12) in the first 10 matches in the Champions League
Pirlo about 0:2 with Barca: this match will help Juventus grow
Griezmann did not make any effective actions in 6 matches under Koeman
Ole Gunnar Solskjaer: Leipzig made Manchester United work hard. Rashford had a big impact on the game
Roberto victory over Juventus: the Best response to the unrest in Barcelona - it's a game
Ronald Koeman: Barcelona played their best match of the season against Juventus. We had a lot of chances
Messi scored 70 goals in the Champions League group stage. This is a record