Aleksandar Vučić Emanuel Makron (Jelisejska palata) Foto: Promo

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić smatra da na predstojećem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Francuske, Emanuela Makrona Srbija neće moći da dobije individualnu podršku kada je reč o evrointegracijama, već neku vrstu ohrabrenja koje se odnosi na ceo region.

Prema njegovim rečima, Makron će verovatno na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem podrobnije objasniti ideju unutrašnje reforme EU i politike proširenja u budućnosti.

- Mi datum ne možemo da dobijemo u ovom periodu. To bi bilo smešno i nerelano očekivati, ali će sigurno predsednik Makron dati neka razjašnjenja - zaključio je Diklić.

On, međutim smatra da je i sama činjenica da se predsednik Vučić u utorak sastaje sa francuskim predsednkom pozitivna, jer je reč o "održavanju kontunuiteta međusobnog dijaloga", ali dodaje da ne veruje da Srbija može da dobije podršku individualno.

- Možemo da dobijemo ohrabrenja koja i do sada postoje za ceo zapadni Balkan. Makron je čvrsta pristalica reformisanja prvo Evropske unije, pa onda prijema drugih članova. Naravno, on ne odlučuje sam, ali svakako se stav Francuske sluša u okviru EU - rekao je Diklić za Tanjug.

Ocenio je da poslednja događanja, kada Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za otpočinjanje pregovora na Evropskom savetu, ukazuju na krizu odlučivanja u EU i da je zastoj u proširenju na neki način prekretnica u kreiranju novog profila EU.