Serbia

De Niru izmakao apartman SFRJ

Nije mu se dalo: Robert de Niro

Zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku predstavlja prvi ovakav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije prema kojem Srbiji pripada 39,5 odsto.

Hrvatska je inkasirala nešto više od dva miliona evra. Zemlje bi zaradile i više da od cene nije moralo da se odbije 3,3 miliona dolara za održavanje, s obzirom na to da je zdanje napušteno 1992. godine. Taj trošak je plaćala Srbija, i novac će joj ostale bivše jugo republike nadomestiti.

"Plaćanje ovih troškova bilo je nužno da bi se rezidencijalni stan sačuvao u vlasništvu bivše SFRJ, te je njihovo redovno izmirivanje od strane Republike Srbije doprinelo da države sukcesori uopšte imaju mogućnost da raspolažu sa ovom imovinom, a što je prepoznato i od strane svih država sukcesora", navelo je srpsko ministarstvo.

Njegova specifičnost, navodi ministarstvo, ogleda se i u tome da je u pitanju takozvano korporativno vlasništvo, odnosno nije u pitanju "klasično" pravo svojine na nepokretnosti, već vlasništvo koje se ogleda kroz posedovanje 960 deonica u "Park-71st Corporation", koliko je imala bivša SFRJ.

Zanimljivo je da su na ovu nekretninu SFRJ svojevremeno oko bacile i holivudske zvezde Robert de Niro i Džek Nikolson, ali do realizacije posla nije došlo. U svakom slučaju su sve države zadovoljne poslom s obzirom na to da je vlada SFR Jugoslavije svojevremeno objekat kupila za samo 100.000 dolara.

Ukupnu imovinu SFRJ koja se deli čini 51 zgrada ambasada, konzulata, rezidencija ili stanova, a ukupna vrednost se procenjuje na 110 miliona dolara. Srbija je naročito zainteresovana da se ovaj posao što pre završi, budući da Srbija samo na održavanje objekata troši 600.000 dolara godišnje.

Nešto za podelu, a deo na doboš

Pored rezidencije bivše SFRJ u Njujorku u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ i to Stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju. Bivša Jugoslavija je širom sveta imala 123 diplomatska predstavništva, rezidencije i stana i do sada su po Aneksu B Ugovora o pitanjima sukcesije podeljene 72 nekretnine. Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10, Makedonija četiri objekta, kad je reč o onima koje nisu na prodaju.

Football news:

Ronaldo has scored 29 (24+5) points in 26 Serie A matches this season
Dybala scored in 5 consecutive Serie A matches
Vardy scored his 100th Premier League goal for Leicester
Rashford, Greenwood and martial have scored 55 goals for the season and surpassed mane, Salah and Firmino (51 goals)
Martial scored 20 goals in a season for the first time in his career
Rashford is the first English Manchester United player in 8 years with 20+ goals in one season
Manchester United have scored 17 penalties in all competitions this season, 12 in the Premier League