prijepolje, protest malinara Foto: Tanjug

U nepreglednim kolonama kod Prijepolja koje se otežu u oba pravca barikade na magistralnom putu za Crnu Goru, mnogim putnicima strpljenje je na izmaku, ali su nemoćni išta da učine.

Kamion, autobus, pa nekoliko putničkih automobila, pa opet kamion i sve tako desetak kilometara prema Novoj Varoši sa jedne i crnogorskoj granici sa druge strane barikade.

Foto: Tanjug

Broj autobusa i kamiona zarobljenih u opštoj gunguli, najblaže rečeno, piše se sa tri cifre, računajući i putnička vozila možda i sa četiri. Još veća gužva se očekuje u popodnevnim satima kada Prijepoljci svojim kućama krenu sa posla ili iz njiva u okolini grada.

- Poludesmo od vrućine i dosade. Od pre dvadeset minuta stojimo, poslednjih sat vremena smo mileli metar po metar. Znam samo da smo ispred Prijepolja koji kilometar i da nećemo stići skoro. Čula sam da je blokada u Prijepolju, ali ne i da se ovoliko čeka, mislila sam da će se sve rešiti do danas. Tek mi je sada jasno zašto je bračni par iz Beograda izašao u Bijelom Polju i rešio da put nastavi vozom - ispričala nam je Beograđanka Lidija koja autobusom putuje iz Herceg Novog.

"Čovek bez blama urinira pored puta"

Po rečima jednog taksiste koji prevozi Prijepoljce iz zatočenih autobusa ka delovima grada u koje se može ući, nervi putnika su na ivici putanja.

- Malopre gledam, čovek urinira u travi desetak metara iz autobusa, ne daje ni pet para što ga gledaju kroz prozore kola i autobusa. Niko se i ne zgražava na to. Ima i male dece, plaču od nervoze, majke ih ljuljaju na putu, a ovde je paklena vrućina. Puno ljudi zastaje u Prijepoljskoj Župi da se snabde vodom jer niko ne zna koliko će ovo potrajati - prenosi nam taksista.

Foto: Tanjug

Kamiondžija: Gubimo dragoceno vreme

Duge kolone vozila "sabrale" su vozila maltene svih marki i registarskih oznaka iz Srbije, Crne Gore i BiH.

- Puna dva sata sam zaglavljen na ulazu u Prijepolje. Putujem iz Pljevalja kamionom punim robe i kraće sam čekao na carini nego ovde. Pre četiri sata sam krenuo od kuće, a nisam odmakao ni 40 kilometara. Razumem ja problem malinara i podržavam ih, ali moraju i oni razumeti nas. Zbog ove blokade ja gubim dragoceno vreme i trpim veliku štetu jer moram poštovati rokove isporuke - kaže kamiondžija iz Pljevalja.

Izvinjenje malinara građanima

Mulaz Dedović iz Udruženja malinara "Limska dolina" uputio je izvinjenje svima koji trpe zbog blokade malinara, ali, kaže, ne postoji drugi način da bi poljoprivrednici skrenuli pažnju na svoj problem.

Podsetimo, malinari traže da se otkupna cena sa oko 100 dinara poveća na 180.