Serbia

Dejvis kup: Francuska - Hrvatska i u finalu za teniskog prvaka sveta

Odveo Hrvate u finale: Borna Ćorić posle pobede u odlučujućem meču

S obe pobede prvog dana Hrvati su široko otvorili vrata 106. finala Kupa Dvajta Dejvisa, a u kakvu se dramu izrodio njihov okršaj s Amerikancima najupečatljivije govori to što se u danu odluke igralo 7:17 časova. Nada, koja je gostima udahnuta uspehom u igri parova, rasplamsala se pošto je Sem Kveri savladao Marina Čilića sa 6:7 (2:7), 7:6 (8:6), 6:3, 6:4, iako je hrvatski teniser, jedini učesnik meča koji je među deset najboljih na svetskoj listi (šesto mesto), vodio u taj-breku drugog seta sa 6:1. Od 2:0 - 2:2.

Odluka je trebalo da padne na plećima dva mlada asa oba tima. Protivnik Borne Ćorića, koji ima 21 godinu, bio je 20-godišnji Frensis Tijafo, čije je poreklo iz afričke države Sijera Leone. Amerikanci su došli u priliku da vrate Hrvatima milo za drago za poraz u četvrtfinalu pretprošle godine, kada su oni vodili kao domaćini s 2:0 u Portlandu, ali je dalje otišao njihov suparnik.

Nisu uspeli u tome, a da jesu, desilo bi se tek drugi put u istoriji najtrofejnije reprezentacije Dejvis kupa (32 titule) da načini potpuni preokret. Pre 84 godine, 1934, SAD su se sastale s Australijom u međukontinentalnom finalu po tadašnjem sistemu takmičenja. Igralo se na vimbldonskoj travi, a pobednika je na istom mestu čekala Velika Britanija kao branilac trofeja. Uprkos 0:2, Amerikanci su otišli na megdan domaćinu, koji ih je savladao s 4:1.

U petom meču u pet setova uspešniji je, dakle, bio Ćorić sa 6:7 (0:7), 6:1, 6:7 (11:13), 6:1, 6:3. Igralo se četiri časa i šest minuta. 

Pošto su Francuzi u Lilu obezbedili pobedu protiv Španaca već posle igre parova (gostima su pripala dva utešna duela poslednjeg dana), u finalu Dejvis kupa imaćemo reprizu finala nedavnog Svetskog fudbalskog prvenstva u kojem su "galski petlovi" slavili s 4:2. Francuska je i priželjkivala da ohrabreni Amerikanci ne načine podvig jer bi onda u meču za trofej bili njihovi gosti. Ovako će, kao branioci trofeja, biti domaćini Hrvatskoj od 23. do 25. novembra.

Football news:

Portugal national team about Ronaldo: KR2020. No one scores as much this year as our captain
Soljanke scored for Bournemouth in the Premier League for the first time in 39 matches. In total, the forward has 60 League games and 2 goals
Toby Alderweireld: People don't see how hard Tottenham work
Arteta is about 1:2 Tottenham Hotspur: a Huge impact. I am disappointed and dissatisfied
Vardy scored his 23rd goal in the Premier League and leads the list of scorers. He has 4 goals in 3 matches
Mourinho on the victory over Arsenal: We are happy. Even in the last minutes, everything was under control
Zinedine Zidane: People always talk about Real Madrid, because This is the most important club in history