Milorad Dodik u Drvaru Foto: Srna / RAS Srbija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da najava SDA da će na sutrašnjem kongresu stranke usvojiti novu programsku deklaraciju predstavlja poruku kojom oni prizivaju nestabilnost i sukobe, te da sadržaj tog dokumenta predstavlja atak na ustavni poredak BiH.

-Oni odlično znaju da se Srbi nikada neće odreći Republike Srpske i svog grunta - istakao je Dodik danas u izjavi novinarima u Drvaru, gde je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio vrtić "Majka hrabrost".

Dodik je rekao da je to njihova iluzija koju siju i priča o nekakvoj islamskoj državi u kojoj trebaju da budu većina, pa da uvedu šerijat, te poručio da Srpska to neće dozvoliti.

-Ako to usvoje, onda ću zatražiti da na bazi toga vidimo kako će se ponašati stranci - da li je to antidejtonsko delovanje i pozivanje na reorganizaciju BiH? - upitao je Dodik.

On je naglasio da ta deklaracija predstavlja atak na ustavni poredak BiH.

- Republika Srpska ne deli takva razmišljanja, ne idemo u NATO i ne želimo da se pravi unitarna BiH. Pre će se BiH raspustiti nego što će biti unitarna - rekao je Dodik i dodao da svaki potez kao unitarnosti BiH znači odvlačenje Srpske izvan BiH.

Dodik je naglasio da je područje Drvara, Bosanskog Petrovca, Glamoča i Bosanskog Grahova srpski grunt i da je srpski narod naučio da su ovdje bili razni režimi i državni oblici, ali da su Srbi uvek ostali na ovom prostoru, što je važno i što "moraju da nauče ovi iz Sarajeva".