princeza haja Foto: Profimedia

Kralj Jordana Abdulah II posetio je prošle nedelje britanskog premijera Borisa Džonsona, dok se njegova sestra princeza Haja krije u Londonu odakle je pokrenula brakorazvodnu parnicu protv svog muža, vladara Dubaija šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma.

Kralj je sa premijerom na radnom ručku razgovarao o sirijskoj izbegličkoj krizi, jer su njihove dve zemlje dugogodišnji saveznici na bliskom istoku.

Foto: Reuters

U međuvremenu, njegova sestra se nalazi na tajnoj lokaciji u londonu odakle se bori da dobije starateljstvo nad dvoje dece i spreči da ona budu vraćena kod njenog moćnog muža u Dubai. Ona je od britanskog suda tražila naredbu protiv maltretiranja i nalog za zaštitu od prisilnog braka.

Portparol vlade je rekao da su kralj i premijer razgovarali o partnerstvu i prijateljstvu njihovih zemalja i nije pozanto da li je jedna od tema bio i razvod za koji su mnogi ocenili da bi mogao da izazove diplomatski krizu.

Kralj Abdula je prošlog meseca dva puta posetio Ujedinjene Arapske Emirate, a diplomatski izvori kažu da je povod za obilazak pokušaj da spase dobre odnose za zalivskom zemljom u jeku sudske bitke.

Izvori bliski princezi Haji kažu da je odlučila da da brakorazvodnu parnicu pokrene na britanskom sudu delimično zbog toga da ne bi kvarila odnos svog brata i muža, prenosi "Dejli mejl".