Serbia

Драгослав Михаиловић са седам година решио је да постане писац, и у 90. години спрема нову књигу

Књижевник Драгослав Михаиловић, један од наших назнаменитијих писаца, ускоро слави 90. рођендан. У излозима књижара су нова издања његових чувених дела, а од петка и биографија коју је написао угледни немачки слависта Роберт Ходел.

Он је створио наше књижевне јунаке. Узоре племенитости, части и одважности. Наше књиге заувек "Кад су цветале тикве", "Петријин венац", "Чизмаше" ... И из личног пакла Голог отока изашао је с књижевним резултатом.

"Ја мислим да писци не бирају своје јунаке него како им се наметне прича, а прича је у мојим књигама, колико знам, увек узбудљива", каже академик Драгослав Михаиловић.

Има ли лепшег рођенданског поклона писцу од овакве књиге!? Исцрпну биографију нашег великана исписао је Роберт Ходел.

"Оно што ме фасцинира код Драгослава Михаиловића то је његова људскост, не само према јунацима. који су му блиски,него и према злочинцима. Он гаји једно топло разумевање. За мене је Михаиловић образац савременог хуманизма", указује слависта Роберт Ходел.

Ретко се дешава у књижевности, али Драгослав Михаиловић је успео да својим делом стекне поштовање и углед теоретичара, али истовремено и деценијама наклоност широке публике.

Само за пет година било је 12 издања романа "Кад су цветале тикве", књиге која је први пут објављена 1968. године.

"Млади читаоци нам често траже дела Драгослава Михаиловића, углавном су то 'Чизмаши' и 'Кад су цветале тикве'", кажу у једној књижари.

Читав живот посветио је прози, каже. Још са седам и по одлучио је да постане писац.

"Напунићу 90 година. То је један живот који ја никада нисам очекивао. А нисам, могао бих да кажем ни у мојој родној Ћуприји никада видео човека који има 90 година. При том се ја доста добро осећам. Надајмо се да ће потрајати мало дуже од 90 година", додаје Драгослав Михаиловић.

Траје и писање. Управо настају нове странице великог Драгослава Михаиловића.

Football news:

Holand continues to insist that he is a monster. Fastest in the history of the Champions League scored 15 goals (and added 16)
Koeman on the victory over Dynamo Kyiv: We achieved our goal-we reached the playoffs
Solskjaer on 4:1 with Istanbul: Manchester United played intensely, enjoyed the match. We want to be 1st in the group
Forward Ferencvaros Troll Cristiano: celebrated a goal in his style. Ronaldo responded with a goal and a very angry look
Morata scored 5 goals in 4 games in the Champions League for Juve. His best result is 5 in 12 games in the 2014-15 season
Holand has scored 15 goals in the Champions League the fastest. 7 games better than the record
Ludicrous omission of the Champions League match: the Brugge forward did not want to transfer to the bus, and he was kicked out