Serbia

Društvene mreže zabranile snimak kako projektil pada na Bejrut - ima li istine u tome? VIDEO

Nedugo nakon eksplozije u Bejrutu društvenim mrežama počeo je da kruži snimak koji navodno dokazuje da je eksplozija rezultat napada projektilom.

Foto: EPA-EFE/@tayyaraoun1

Foto: EPA-EFE/@tayyaraoun1

Snimak, koji izgleda kao negativ originalnog videa, predstavljen je kao video sa termalne, odnosno infracrvene kamere.

Na njoj se, tačno u trenutku pre druge, velike eksplozije, vidi projektil koji pogađa skladište koje već gori nakon prve, manje eksplozije, navodi Indeks.

Samo na Tviteru video je podeljen više od 7 hiljada puta, a objavljivan je i na Fejsbuku i Jutjubu, gde je za jedan dan pregledan oko 350 hiljada puta.

"Najbliži snimak eksplozije dostupan onlajn. Još uvek verujete da je ovo bio nesrećni slučaj!!??" piše u opisu videa na Jutjubu.

"Termalni" snimak je zapravo običan snimak s filterom negativa i amaterski namontiranim projektilom

Međutim, kad su ljudi koji se bave proveravanjem činjenica iz Belingcata, CNN-a i Asošijeted Presa analizirali snimak, utvrdili su da je reč o očitoj montaži, odnosno trećerazrednoj manipulaciji originalnog snimka - koji uopše nije "termalni".

"Neki traljavi snimci tvrde da pokazuju dokaz projektila koji je pogodio bejrutsku luku, što je navodno prouzrokovalo eksploziju. Evo brzod poređenja 'termalnog' lažnog videa s originalnim videom pri normalnoj brzini, 1/2 i 1/4 normalne brzine", napisao je na Tviteru Džejk Goldin, producent iz portala Newsy i nezavisne istraživačke stranice Belingcat, uz video.

I zaista, na tom uoprednom i usporenom prikazu jasno se vidi da na originalnom snimku nema nikakvog projektila, iz čega se da zaključiti da je on montiran na izmenjenom videu.

"Nabacivanjem filtera za efekt negativa na video nećete odjednom otkriti projektil koji je nevidljiv na originalnom snimku. Tako kamere ne funkcionišu. Vizuelna informacija mora prvo postojati na originalnom snimku" dodao je Goldin.

AP u svojoj analizi piše da projektil izgleda kao da je ispao "iz crtanog filma".

"Kako se projektil približava svojoj meti, njegova veličina i pravac ne menjaju se. Oko 8 sekundi od početka videa projektil nestaje bez da uopšte pogodi išta", dodaje AP.

Istraživačka novinarka NBC-a Emanuele Saliba prenela je uporedni prikaz još jednog montiranog videa "projektila" koji "pogađa" skladište, zajedno s originalnim videom na kojem ga nema.

Profesor Hani Farid sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji, specijalizovan za digitalnu forenziku, potvrdio je za AP da je projektil "očito lažan".

"Pritom, projektil izgleda naprosto prevelik da bi bio fizički prisutan i nema zamućenja pri pokretu (eng. motion blur) na projektilu koji bi bio očekivan s obzirom na brzinu kojom bi morao da leti", dodao je Farid.

"To je u stvari projektil iz crtanog filma koji ne izgleda ni približno slično pravom projektilu koji pogađa metu. Da je malo manje amaterski, mogli bismo identifkovati tip projektila, proceniti putanju ponovnog ulaska i brzinu , pa potražiti digitalne artefakte. Ali ovo nije dovoljno dobro da bi se uopše zamaralo time. Ovo je više 'derp fake' nego 'deep fake'", komentarisao je i Džefri Levis, stručnjak za projektile na Midleburi Institutu za međunarodne studije u Kaliforniji.

Štaviše, autor originalnog snimka, producent za društvene mreže kanala CNN Arabic, Mehsen Mektfe, potvrdio je da njegov snimak "ne prikazuje projektil".

"Mogu naglasiti da nisam vidio nikakav projektil i nisam čuo nikakav avion ili dron iznad mene", dodao je Mektfe za CNN.

CNN takođe prenosi izjavu portparola Jutjuba da je ta društvena mreža uklonila sporne snimke čim ih je otkrila, kao i izjavu portparola Tvitera da je taj video na njihovoj platformi označen kao "manipulatorski".

Football news:

Barcelona announced Suarez's move to Atletico
Barcelona will receive 2 million euros for the transfer of Suarez in the seasons when Atletico reaches the 1/4 finals of the Champions League
Chelsea's newcomers came off in the League Cup: Havertz scored a hat-trick (the first of his career), Chilwell an assist, Silva played an hour
Manchester United will lose 139.39 million pounds if the Premier League season is held without spectators - the most in the League
Ruediger - Barcelona's priority transfer target
Arsenal have won 6 matches in a row
Inter midfielder vesino is In talks with Napoli. He was offered to Zenit