milo djukanovic foto oliver bunic Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da Crna Gora ulazi u novu fazu demokratskog života, nakon okončanih izbora, ističući spremnost da, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu integracija, nastavi da bude odgovoran partner u daljoj promociji evropskih vrednosti na Zapadnom Balkanu.

Đukanović je, u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini u Briselu, zahvalio Mogerinijevoj za kontinuiranu podršku evropskim ambicijama Crne Gore i regiona.

On je, izrazivši razumevanje za unutrašnje procese konsolidacije EU, ukazao na realna očekivanja u vezi sa pristupanjem Uniji, ističući da je neophodno da naredni period bude iskorišćen za dalji napredak Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Služba za informisanje predsednika Crne Gore.

Mogerinijeva je pohvalila konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu, ocenivši da je za uspešnost i efikasnost transformacije društva veoma važna kredibilna evropska perspektiva, radi pokretanja razvojnih procesa.

Ona je naglasila da je važno zadržati taj cilj, što nije kontradiktorno nastojanjima unutrašnjeg konsolidovanja Unije.

"Sagovornici su se saglasili da je važna i uloga civilnog društva, te da sloboda medija i izražavanja predstavljaju bitne pretpostavke za demokratski razvoj svakog društva", ističe se u saopštenju.