Serbia

Edukacija pri Privrednoj komori Srbije: ONLAJN OBUKE I ZA MENADŽERE

Privredna komora Srbije (PKS) kreirala je više modula onlajn obuka usmerenih na razvoj menadžerskih znanja i veština, kako bi pomogla privrednicima i kompanijama da što efikasnije odgovore izazovima u poslovanju, kvalitetno i uz minimalna ulaganja naprave strateški plan, upravljaju postojećim kapacitetima i unaprede biznis.

- Ponudu kreiramo na bazi periodičnih istraživanja potreba privrede za edukacijom, a najnovija pokazuju sve veći značaj razvoja veština kod zaposlenih. Vlasnici kompanija prepoznaju uticaj edukacije na unapređenje poslovanja, a posebno stavljaju akcenat na razvoj menadžerskih kreativnih znanja i veština od kojih zavisi motivacija tima da produktivno i kreativno radi, naročito u ovim vanrednim okolnostima - rekla je Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju PKS.

Obuke za individualni rad

Centar za edukaciju PKS aktivno radi na kreiranju i razvoju onlajn obuka za individualni rad, kao i radionica za grupni rad sa predavačem, što je u skladu sa podrškom koju Privredna komora Srbije pruža digitalnoj transformaciji srpske privrede. Zbog pandemije Covid-19 firme su morale veoma brzo da se preorijentišu na digitalne tehnologije, kako u komunikaciji tako i u realizaciji poslovanja, kako bi prevazišle novonastalu krizu, što u prvi plan stavlja edukaciju i onlajn obuke koje će biti sve značajnije u odnosu na klasičan način učenja.

Govoreći o razvoju menadžerskih veština, Kovačević objašnjava da se dobar menadžer postaje ne samo formalnim obrazovanjem, već kontinuiranim razvojem u realnom radnom okruženju. Dobitnu kombinaciju čini edukacija uz rad, a posebna pažnja posvećena je ovoj oblasti kroz niz onlajn obuka u okviru "Škole za razvoj menadžerskih veština". Škola je namenjena menadžerima svih nivoa, a fokusirana je na teme kao što su delegiranje zaduženja, motivacija zaposlenih, veštine prezentovanja, tehnika vođenja produktivnih sastanaka, kao i korigovanje lošeg učinka u toku poslovanja.

Šta dobar menadžer treba da zna

- Osnov dobrog rukovođenja je adekvatno delegiranje zadataka zaposlenima, kako bi se promovisao timski rad i povećala motivacija, produktivnost i profesionalizam u timu. Dobar menadžer mora da zna kako da stvori radnu sredinu koja stimuliše visok radni učinak, koja povećava motivaciju i posvećenost zaposlenih i pojačava njihovu samouverenost i optimističan stav prema poslu - kaže Kovačević.

Škola razvoja menadžerskih veština obrađuje i teme kao što su "Produktivan sastanak" i "Prezentacija", koje su nezaobilazne u marketinškim i prodajnim aktivnostima.

- Sve onlajn radionice se tematski nadovezuju, ali ih je moguće pohađati i pojedinačno, po izboru, zavisno od toga koje veštine je potrebno posebno razviti. Radionice su interaktivne, sa puno zanimljivih primera iz prakse, kratkih filmova kao dobrih ilustracija važnih situacija i aktivnosti, kao i testova bez čijeg uspešnog rešavanja se ne može preći na sledeći nivo obuke - ističe Kovačević i poziva menadžere da se prijave.

Football news:

Tottenham want to buy Skrinjar. Inter demands 60 million euros
Barcelona agreed to transfer desta for 20+5 million euros with Ajax
Villarreal bought defender Cuenca from Barca for 2.5 million euros and loaned to Almeria
Inter striker Esposito goes on loan to SPAL
Frank de Boer will lead the Netherlands national team. Contract - for 2 years
Dynamo Stavropol about the match with Rotor: Transfers in the Russian Cup are prohibited. The RFU said that there is no way back
Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application