Serbia

EU: Sećanje na Srebrenicu i izgradnja zajedničke budućnosti

Zvaničnici EU su povodom obeležavanja 25 godina od zločina u Srebrenci pozvali na prekid krvoprolića u ime rase ili religije i pomirenje.

Getty Images / Stringer

Getty Images / Stringer

”Dani kao što su ovi podsećaju nas na fragilnost mira. Podsećaju nas koliko je bitno da podržimo one koji premošćavaju razlike, zbližavaju zajednice i zaceljuju ono što je potrebno zaceliti”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je u video poruci pozvala lidere u BiH da, uz međusobno poštovanje i priznanje preživljenih patnji, povedu zemlju napred.

”Postoji otvoren put za BiH i ceo Zapadni Balkan u EU. Poštovanje sećanja znači raditi na drugačijoj budućnosti za Srebrenicu i Evropu. Pomiren grad u pomirenoj zemlji u ujedinjenoj Evropi”, poručila je Lajen.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u pisanom saopštenju navodi da je Srebrenica jedno od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije.

On poziva na sećanje, obnovljenu posvećnost tome da se takva dela više nikad ne dogode i budućnost u Evropi kao ”zajedničkoj kući”.

”Samo kada lideri prihvete da su se zločini dogodili, narod vaše zemlje može da se zaleči i ujedini. I EU i Zapadni Balkan su pokazali ogromnu solidarnost, pažnju i brigu jedni za druge i to daje razlog za nadu. Danas osuđujemo genocid u Srebrenici i suprotstavljnom se mržnji i netoleranicji u Evropi i BiH”, poručio je Mišel.

Šef diplomatije EU Žosep Borel u autorskom tekstu naglašava da se EU na današnji dan seća Srebrenice i stoji uz građane BiH i Zapdnog Balkna.

”Mi smo posvećeni da uradimo naš deo posla u izgradanji zajedničke budućnosti u kojoj konflikti i zločini više neće biti mogući. Očekujem isti nivo posvećenosti od lidera Zapadnog Balkana, da zajedno sa nama rade na izgradnji mirne i napredne zajedničke budćnosti”, zaključuje Borel.

Komesar za proširenje Oliver Varheji je u debati pred Evropskim parlamentom povodoma 25. godina od zločina u Srebrenici poručio da Evrope nije zaboravila ono što se dogodilo u Srebrenici, niti sopstvenu odgovornost što nije uspela da spreči i zaustavi genocid.

”Srebrenica je otvorena rana u srcu Evrope koja nastavlja da nas progoni i podseća na zajedničku odgovornost da sprečimo da se genocid više nikada ne ponovi”, poručio je Varheji.

Football news:

Messi made 54 runs in the Champions League. This is 21 more than Kovacic, who is second
Spain, Germany and France have two clubs in the 1/4 final of the Champions League, England and Italy have one each
In the last three meetings of Barca and Bayern in the playoffs, the future winner of the Champions League passes on
Chelsea conceded 7 goals for the first time in two matches of the play-off series in European competitions
Buffon-Pirlo: Now I have to call you mister!? Good Luck, Andrea
Insigne is the first Italian to score for real at the Bernabeu and Barca at the camp Nou
All 11 Barca players touched the ball before Messi's goal against Napoli