This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Francuski tužioci traže potvrdu kazne od pet godina bivšem premijeru Fijonu

Francusko tužilaštvo je zatražilo da bivši premijer Fransoa Fijon (Francois Fillon) bude osudjen na pet godina zatvora i da plati kaznu od oko 375.000 evra, u procesu zbog fiktivnog posla njegove supruge u parlamentu.

Tužioci u drugostepenom postupku insistiraju da Fijon odsluži godinu dana kazne u zatvoru, a ostatak u kućnom pritvoru, sa elektronskom narukvicom, navode danas francuski mediji.

Uz zatvorsku i novčanu kaznu, tužilaštvo insistira i da Fijonu, premijeru od 2007. do 2012. godine, bude zabranjeno bavljenje politikom na deset godina.

Afera u čijem je središtu bio Fijon izbila je usred kampanje za predsedničke izbore 2017. godine i izvesno uticala na njegov rezultat. Fijon je u prvom krugu izbora zauzeo treće mesto, osvojivši 20 odsto glasova, i nije uspeo da udje u drugi krug.

Skandal je dospeo u javnost kada je satirični nedeljnik Kanar anšene (Le Canard enchaine) objavio da je Fijonova žena Penelope od 1998. do 2013. godine dobijala novac za fiktivni posao u francuskom parlamentu.

Pariski sud je osudio Fijona u junu 2020. godine za proneveru javnih sredstava i izrekao mu zatvorsku kaznu od pet godina, od kojih tri godine uslovno. On je tada kažnjen i novčano, oko 375.000 evra, i desetogodišnjom zabranom obavljanja političkih funkcija. Fijonova supruga je osudjena uslovno na tri godine zatvora.

Nakon što se Fijonova odbrana žalila na presudu, drugostepeni postupak počeo je 15. novembra i trajaće do 30. novembra.