Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nazvala je danas "zlonamernim" ocene iz pisma Efraima Zurofa, direktora Centra "Simon Vizental", u kojem je izrazio "zgroženost" zbog njenih izjava tokom posete Argentini, ocenivši ih kao "obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima".

Hrvatska predsednica je, u odgovoru Zurofu, navela da "samo zlonamerni komentari" mogu da te izjave tumače kao "veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika".

"Odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", stoji u pismu Grabar Kitarović Zurofu.

Kako prenosi regionalna televizija N1, ona je dodala da su Zurofljevi, kako je navela, "ponovljeni pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu".

Prethodno je direktor Centra "Simon Vizental" poslao pismo kabinetu hrvatske predsednice u kojem je objasnio da joj piše "kako bi izrazio svoju zgroženost" i kako bi protestovao zbog njenih izjava izrečenih tokom posete Argentini.

On je istakao da, ako je rekla da je ponosna "na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu", onda se to odnosi i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića - da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobegli u Argentinu da bi izbegli kaznu i koji su "delili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima".

"Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega", naveo je Zurof u pismu hrvatskoj predsednici.

On je podsetio na istraživanje argentinskog novinara Ukija Gonija, koji je broj ustaških zločinaca koji su pobegli u Argentinu procenio na najmanje stotinu, a među njima su bili i mnogi čelnici ustaškog režima.

"Predsednica Grabar-Kitarović pokušala je opravdati neke od najvećih zločinaca Drugog svetskog rata. Samo je pitanje je li to učinila iz divljenja prema tim ubicama ili neznanja o njihovom bekstvu", zaključuje se u pismu Efraima Zurofa.