mask epstajn kombo Foto: JUSTIN LANE; US ATTORNEY SDNY / EPA;

Proizvođač električnih automobila “Tesla” opovrgla je navode medija da je njen izvršni direktor Ilon Mask tražio savet od finansijera pedofila Džefrija Epstajna kad je prošle godine tragao za novim predsednikom kompanije.

- Netačno je reći da je Epstajn ikada savetovao Ilona o bilo čemu – rekao je portparol milijardera.

Epstajn ga nije nikad savetovao - Ilon Mask Foto: ADAM S DAVIS / EPA;
Epstajn ga nije nikad savetovao - Ilon Mask

Novinar “Njujork tajms” je nedavno objavio da mu je Epstajn tokom intervjua 2018. rekao da savetuje Maska u potrazi za novim predsednikom odbora “Tesle”. On je takođe istakao da se sreo sa Epstajnom nakon što je čuo glasine da ovaj savetuje Maska tokom turbulentnog perioda kroz koji je prolazila automobilska kompanija.

Epstajn, za koga se navodi da je imao bliske veze sa više političkih i finansijskih lidera, pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u subotu, gde je čekao na optužnicu zbog seksualne trgovine maloletnicama.

Mask je u avgustu prošle godine šokirao Volstrit kad je objavio da razmatra da privatizuje “Teslu”. Na kraju je odbacio ovaj plan, a Komisija za hartije od vrednosti ga je kasnije tužila zbog prevare i htela da mu zabrani da vodi bilo koju javnu kompaniju u Sjedinjenim Američkim Državama. Mask i Komisija su brzo rešili spor dogovorom koji je preduzetniku omogućio da ostane izvršni direktor “Tesle”, ali je morao da siđe sa funkcije predsednika na najmanje tri godine. “Tesla” je prošlog novembra na tu funkciju imenovala Robin Denholm.

Džefri Epstajn pronađen je mrtav u zatvoru u Njujorku Foto: Tanjug/AP
Džefri Epstajn pronađen je mrtav u zatvoru u Njujorku

Kako je preneo “Njujork tajms”, Epstajn je priznao da ga Mask nikada nije direktno kontaktiro, već je rekao da je primio mejl od “nekoga veoma bliskog njemu”. Naravno, nije navedeno o kojoj je osobi reč, a “Njujork tajms” je ukazao da su Epstajnove izjave bile prilično šture i nejasne. Finansijer pedofil je tada takođe rekao da je obećao da će svoj posao za “Teslu” držati u privatnosti zbog njegovih prethodnih osuda i upozorio da će i Mask i njegova kompanija poricati bilo kakvu vezu sa njim ukoliko to izađe u javnost. 

Iako je Maskov portparol porekao da je Epstajn ikada savetovao njegovog šefa, pojavila se fotografija na kojoj direktor “Tesle” stoji pored Gislejn Maksvel, koja je navodno bila Epstajnova “madam”. 

Mask i Maksvelova su fotografisani na žurki povodom dodele Oskara koju je napravio bivši urednik “Veniti fera” Grejdon Karter 2. marta 2014. u zapadnom Holivudu, koja je bila puna zvezda – od Bredlija Kupera, Tejlor Svift, Eda Širana, Džudit Hol i Lupite Njong’o do Eltona Džona, Šeril Krou, Džona Travolte, Semjuela L. Džeksona, Sofije Vergare, En Hatavej, Endija Semberga i Čeninga Tatuma.

- Gislejn se prosto ubacila iza njega, bez njegovog znanja, dok je on pozirao za fotografiju – objasnio je Maskov portparol za “Biznis insajder”.

Maksvel, bivša Epstajnova devojka, optužena je da je pomagala finansijeru da pronađe svoje žrtve.