Može li se razumeti njihova računica: Berza na Volstritu u Njujorku

Poslušajte vest preko audio fajla

Glavni indeksi na Vol Stritu beleže danas najniže nivoe u skoro sedam sedmica, jer investitori, zabrinuti zbog mogućih novih korona mera zatvaranja i nemoći Kongresa da se dogovori o dodatnim fiskalnim podsticajima, strahuju da će domaća ekonomija pretrpeti još jedan udar.

Sve akcije u okviru S&P indeksa su u padu, pri čemu su najviše potonule akcije energetskih kompanija zbog slabljenja cena nafte, uzrokovanog vestima o mogućem obnavljanju libijske proizvodnje i rastu broja infekcija Kovidom-19, prenosi Rojters.

Industrijskis indeks Dau DŽons je pao na trgovanju u 10:02 sati po istočnoameričkom vremenu za 588,64 poena ili 2,13 posto, na 27.068,78 bodova.

S&P 500 je izgubio 59,80 poena ili 1,80 procenata, spustivši se na 3.259,67 poena, tehnološki Nasdak Kompozit je potonuo za 142,45 poena, odnosno za 1,32 odsto, na 10.650,83 poena.

Akcije korporacije Nikola, koja proizvodi električne kamione, survale su se za 17,9 procenata, nakon ostavke njenog osnivača Trevora Miltona na mesto izvršnog predsednika posle javne prepirke sa jednim brokerom zbog optužbi za nepotizam i prevaru.

DŽeneral Motors, koji je ranije ovog meseca kupio 11 posto udela u Nikoli za oko 2,0 milijarde dolara, takođe danas pao na berzi za 5,0 posto.

Na nizbrdici su i akcije američkih avio-kompanija, hotela i kruzerskih firmi, prateći silazni trend njihovih evropskih rivala pošto je Velika Britanija signalizirala moguće drugo uvođenje novog vanrednog stanja u zemlji.