logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Јапан купује ненастањено острво за војне вежбе са САД

Јапанска влада пристала је да купи ненасељено острво на југозападу земље, како би га употребила за војне вежбе са САД и слетање војних летелица.

Острво Маге је у већинском власништву компанија за развој из Токија, а налази се у округу Кагошима и величине је осам квадратних километара.

Влада ће платити 146 милиона долара, а како се наводи, то ће отворити пут премештању места за вежбање америчких војника са острва Ивото у Тихом океану, преноси Кјодо.

"Веома је важно да се обезбеди место за вежбе, а ми ћемо наставити да покушавамо да изградимо стални објекат у што краћем периоду", рекао је генерални секретар Владе Јошихиде Суга.

Америчка војска је користила вежбе полетања и слетања у својој бази Атсуги у близини Токија, али место за обуку је 1990. године привремено премештено на острво Ивото због притужби на буку.

Прошле године то место је пребачено у још удаљенију базу Ивакуни, због чцега су САД тражиле од Јапана да пронађе погоднију и трајнију локацију за вежбе.

Острво Маге налази се 400 километара од острва Ивакуни и оно је у већинском власништву компанија за развој из Токија.

У мају ове године власници острва прекинули су преговоре са владом због избора, а ове јесени настављени су преговори.

Themes
ICO