Serbia

Како млади могу да помогну развоју туризма

У Неготину је отворен Регинални омладински туристички центар, јединствен на Балкану. Ту ће се млади информисати, обучавати и охрабривати да заплове у предузетничке воде у туризму. Иза пројекта вредног 200.000 евра стоје Европска унија, Влада Србије, општина Неготин и организација Србија за младе.

Европска унија верује у туризам Источне Србије и у њега годинама улаже. Последњи пут у јулу, када је милион евра подељено приватним предузетницима како би им се ублажили губици настали због пандемије коронавируса.

"Желимо да се о Неготину поред музике и вина прича као и о крају са природним лепотама јединственим у Европи, капијама Вратне, рајској прерасти, мокринским стенама, атрактивним ловиштима Дели Јована, о Дунаву, археолошким локалитетима Врело и атмосфери коју само места са највише сунчаних дана у Србији могу да имају", наводи Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

У оквиру пројекта Млади у туристичкој индустрији, у претходних 15 месеци, у десет општина организовани су тренинзи за 400.000 младих.

"На којима су имали прилику да слушају предавања еминентних стручњака из области туризма који су са њима делили искуства и знања и охрабрили их да пронађу своју шансу управо у туризму блико кроз запошљавање у некој фирми било кроз покретање неког иновативног предузетничког подухвата", указује Тиаго Фереира из организације "Србија за младе".

Младост и искуство је добитна комбинација у сваком послу, у туризму нарочито.

"Неготин је општина која се налази на тромеђи Србије, Бугарске и Руминије, налази се на европским пешачким и бициклистичким стазама што доводи стране туристе са којима је потребна комнуникација, а млади су вични томе и сигурно би да се значило да се укључе, да буду водичи, аниматори а поред тога наравно да се осмеле да крену у приватни бизнис", напомиње Душан Петровић, директор Туристичке организације Неготин.

Иако је ова година, а по свој прилици и наредна, веома лоша за туризам, важно је сачекати отварање граница у пуној форми и што пре се вратити на туристичке гране из рекордне 2019.

Football news:

Philippe Coutinho: I am forever grateful for the chance to play for Liverpool in the Premier League. Now focused on Barca
Mijatovic on Real Madrid's loss: Zidane must improve. The team didn't know Alaves' strengths
Frank Lampard: I Respect Mourinho. There will be no results like his if you are not a talented coach
Coutinho on Bayern: Winning the Champions League has always been my big goal. Now I want to take it with Barca
Real Madrid believe that the pressure on the referees affected the work of the referees in the match with Alaves
Lineker about VAR: I was wrong to be a supporter of it. Sport has not changed for the better
Mourinho before the match with Chelsea: Tottenham are not afraid of anyone