Serbia

KAKO SVE MOŽEMO DA SE TESTIRAMO I KOLIKO TO KOŠTA: Novi antigenski test otkriva koronu za pola sata!

Pored već postojećih PCR i seroloških testova, u Srbiji je počela primena i novih brzih antigenski testovi, koji pokazuju da li je neko pozitivan na koronavirus već za pola sata!

Ovi testovi su najpouzdaniji kod pacijenata u ranoj fazi infekcije, a njihova upotreba je pre svega značajna u situacijama kad postoji velika cirkulacija virusa među stanovništom i neophodno je što brže otkriti one koji su najzarazniji, odnosno nose visoku koncentraciju virusa u sebi. Ovi testovi uzimaju se brisom iz grla i nosa, a kako je najavljeno, biće besplatni za one za koje se sumnja da su zaraženi.

Bez dodatne opreme

Jelena Begović, naučna savetnica Instituta za molekularnu genetiku i inženjerstvo i koordinator projekta laboratorije „Vatreno oko“, objašnjava za Kurir da brzi antigenski testovi mere prisustvo ili odsustvo delova virusa, odnosno proteina na površini virusa SARS-CoV-2 koji predstavljaju antigene za naš imunski sistem.

- Antigenski testovi su brži, mere se u minutima, a ne u satima. Jeftiniji su i jednostavniji u smislu procedura izvođenja i ne zahtevaju dodatnu opremu. Naravno, i dalje su potrebni brisevi kao uzorci, tako da uzorkovanje i testiranje moraju obavljati zdravstveni radnici. Ovi testovi su najpouzdaniji kod pacijenata u ranoj fazi infekcije, kad je prisutna visoka koncentracija virusa, što je nekoliko dana pre i do pet-šest dana posle početka oboljenja. Pre i nakon ovog perioda smanjuje se njihova pouzdanost - ističe dr Begović i dodaje da brzi antigenski testovi imaju vrlo visoku specifičnost, čak blizu 100 odsto, što znači da nema lažno pozitivnih rezultata.

- Međutim, negativan rezultat nije dovoljno pouzdan, posebno ako osoba ima manju koncentraciju virusa u sebi i takvi se pacijenti na osnovu simptoma i procene lekara šalju dalje na testiranje RT-PCR testom - navodi ona.

Zlatni standard

Ipak, zlatnim standardom u dijagnostici kovida 19 smatraju se PCR testovi, koji se zasad rade samo u državnim ustanovama i laboratorijama, dok je dozvolu za serološka testiranja dobilo i 27 privatnih laboratorija.

Vrste testova

RT-PCR

Serološki

Brzi antigenski

Dr Žarko Ranković Brža izolacija

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, kaže za Kurir da nijedan test nije sto odsto pouzdan, ali da su svi testovi koji se rade kod nas validni i imaju svoju svrhu.

- Brzi antigenski testovi su veoma važni jer će se pomoću njih brže dolaziti do rezultata, te će se oni koji su pozitivni brže izolovati, čime se smanjuje mogućnost prenošenja infekcije. Serološki testovi potvrđuju prisustvo antitela - IgM antitela nam govore da je osoba u svežoj infekciji, a IgG da je ranije bila u kontaktu s virusom. Svaki od njih ima svoj značaj, ali je za dokazivanje sveže infekcije najznačajniji PCR test. Međutim, rezultati kod njega zavise i od toga kako se uzima uzorak. Potrebno je dobro zagrebati sluzokožu ždrela ili nosa da bi se dobile čestice virusa i našli antigeni. Zbog toga, pored testova važnu ulogu imaju i lekari koji procenjuju zdravstveno stanje pacijenta i na osnovu kliničke slike.  

Kurir.rs, Ružica Kantar  

Football news:

Maradona was buried near Buenos Aires next to his parents
Mourinho on Maradona: We can find his football on Google, but we won't find Diego there. I miss him
Fabio Capello: against such a mediocre Real Madrid, Inter could have played better
Ibrahimovic met with the Swedish national team coach in Milan
Тот Tottenham midfielder Winks scored from 49 yards. This is the 3rd result in the Europa League, all - in this draw
This miss will hurt all men: Molde player missed from half a meter and drove into the bar
Mikel Arteta: I am Very happy with Pepe's game against Molde. Arsenal played well overall