Kamen gluposti 1Foto: Stanislav Milojković

Stvar je u suštini prosta ko pasulj, sve što treba učiniti je – strmopizditi Dačića. Ko je to obezbedio mesto u istoriji srpske imbecilnosti, kome će to pripasti zahvalnost budućih pokolenja?

Opet – Dačiću. Lično on je opoziciji serbskoj podastro akcioni plan za Visoko Rušenje.

„Put rušenja Vučića“ – blagoodvalio je Ivica onomad – „vodi preko rušenja Dačića“. (Bakiću, ne oklevaj.) Dačićeva blagoodvala je usledila nakon SPS-u nesvojstvenog komešanja u inače zbijenim redovima.

Neki SPS-ovci su se nešto uskurobecali, Visoki se momentalno namrgodio, pale su neke čistke, neki mangupi su oterani iz njihovih redova, a Dačić se promptno namazao vazelinom i odlučno zakoračio u Visoko Dupe.

Da li to znači da je Dačić nadljudski lojalan? Ne! To znači da je procenio da od rušenja Vučića (zasad) nema ništa. Da nije tako, Dačić bi već igrao basket sa rušiteljima.

Moj drug, Prokić, inače odličan poznavalac fenomenologije Dačića, tvrdi (a ja mu verujem) da od Dačića veštijeg realpolitičara u Srbiji nema.

Jeste da su ovdašnje politike (svih boja) promašene, ali Dačića politika i ne interesuje, njega interesuje realnost, znate na šta mislim.

Lepo je Žikica Simić prekjuče opisao kako svaka poljuljanost u vladajućim redovima izaziva imbecilni ushit u redovima opozicije serbske i građanskih intelektualaca i budi slatke nade u skori strmopizd Vučića & Co (da li će Dačić biti included u Co, ostaje da se vidi.).

Da sve bude apsurdnije, Visoki Gospodar je vaistinu uzljuljan i destabilizovan, ali suština je u tome da se Srbija od nastanka nalazi u permanentnom stanju uzljuljanosti i destabilizovanosti, a da se on – tj. Visoki – u destabilizovanosti i uzljuljanosti snalazi kao riba u vodi i čak uspeva da u čitavu tu uzljuljanost i razjebanost unese malčice organizovanosti i reda.

Ako niste spavali na časovima – kao što verovatno jeste – možda ćete se setiti lekcije (iz ne sećam se više kog predmeta) koja kaže da priroda ne trpi vakuum.

Sledstveno lekciji, da ne bi nastao vakuum (čitaj anarhija i totalno rasulo) Visoki će ostati tu gde jeste (i nastaviti da radi to što radi) sve dok se ne suoči sa dobro organizovanom političkom snagom.

Kao što je i Milošević sedeo (i radio to što je radio) sve dok se opozicija (čitaj: DS) nije solidno organizovala i dokonala šta hoće i kako da uradi to što hoće.

Onda su sile – nazovimo ih „htonske“ – kojima je u javnosti JexS Tadić bio zaštitno lice, streljale Đinđića i stale mic po mic vraćati SNiS na stari put grešnika. Na čijem se (ko zna kojem po redu) početku obreo Vučić.

Protiv koga su ustali Nogova ad hoc narodna skupština i nekakva ulična skupština. Dačiću, svaka ti je ka vladičina.