Serbia

Хоће држава сачувати макар експонате из Титове радионице у „Гоши”

Смедеревска Паланка – Продаја Старог музеја „Гоше”, познатијег као Спомен-радионица „Јосип Броз Тито”, очито се не може спречити упркос чињеници да је реч о споменику културе, јер Закон о стечају то омогућава и према њему чак ни држава нема право прече куповине. Ипак, надлежне институције су показале вољу да заштите макар експонате који се тамо, према неким причама, налазе још из времена када је млади Броз почео да ради у Гоши као машинбравар. Тим поводом у Смедеревској Паланци састали су се председник те општине, представници тамошњег музеја и архива, Музеја науке и технике Србије, Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву.

‒ Пошто је овде лекс специјалис у питању, ми не полажемо никаква права, што значи да покретни фонд који је у ингеренцији Музеја науке и технике, нажалост не потпада под Закон о културним добрима. Сада покушавамо да се договоримо о судбини компанијског музеја, да настави живот после више деценија. Музеј „Гоше” није само локални, значајан је за целу Србију и бившу Југославију, па чак и ван њених граница и зато не постоји ниједан разлог да не преживи тренутну ситуацију ‒ казао је Рифат Куленовић, директор Музеја науке и технике.

Осим да се заштите зграда и експонати, према речима Стевана Мартиновића, директора Народног музеја у Смедеревској Паланци, било је речи и о неком новом моделу очувања историје „Гоше” као нематеријалног наслеђа, што би у музеолошком контексту, како каже, грађанима могло да пружи много тога у културном, економском и туристичком смислу. Реч je о несвакидашњем примеру продаје-куповине културног добра, што зграда Спомен-радионице „Јосип Броз Тито” од 1982. године јесте. Осим овога, у стечајној маси могу се наћи и покретности унутар саме зграде, које се односе и на богату историју саме фабрике Гоша, самим тим на неки начин и развитка и обликовања Смедеревске Паланке, децидни су у паланачком музеју.

(Фото:Народног музеја у Смедеревској Паланци)

‒ Ми не можемо да утичемо на то да ли ће се неки објекат продати, то није наша имовина, али можемо као локална самоуправа да разговарамо са онима који продају или са будућим власником, да покушамо да та имовина која је тренутно у „Гошином” музеју тамо и остане или да је прихвати наш музеј, а та имовина има своју причу, традицију. Неки експонати су тамо од самог оснивања „Гоше”, па пре свега радницима дугујемо да то остане у Смедеревској Паланци ‒ рекао је Никола Вучен, председник општине.

Иако нису сигурни да ће Титова радионица бити продата на првој лицитацији 12. новембра, нови састанак заказали су пре тога како би договорили будућу стратегију, а требало би да присуствује и стечајни управник.

Тито 1926. године долази у Србију и запошљава се у фабрици вагона и гвоздених конструкција АД „Јасеница” у Смедеревској Паланци, која ће касније постати „Гоша”. На педесету годишњицу Брозовог доласка, 1976. године, Титова радионица претворена је у спомен-музеј, на улазу је постављена бронзана плоча са рељефним ликом Броза, рад Ота Лога. Извршени су обимни радови на сређивању, уведени нови садржаји, као и стална поставка старих алата и мобилијара у делу у којем је Тито радио.

Football news:

Koeman about 4:0 with Osasuna: an Important win, I'm happy. Barcelona can't afford to lose any more
Milan have scored in 29 consecutive Serie A games. This is a repeat of the club record of 1973
Messi dedicated the goal to Maradona, showing a newells old boys t-shirt
Clarence Seedorf: if Barcelona sign Depay, so much the better for them. One of Europe's top talents
Maradona's doctor is under investigation for Diego's death. His home and clinic were searched
Griezmann has 4 goals in his last 6 games for Barcelona
Braithwaite has scored 4 (3+1) points in Barca's last 2 games. He had not scored in 13 games before