Serbia

KO JE VLASNIKU LUNA PARKA DAO DOZVOLU DA POSTAVI RINGIŠPIL KOD SOMBORA? Deca povređena, niko ne preuzima odgovornost, a od vlasnika zabavnog parka NI TRAGA NI GLASA

Nakon što se u selu Kolut kod Sombora u nedelju uveče srušio ringišpil, kada je povređeno osmoro dece, od kojih jedno teško, u javnosti se nametnulo pitanje ko kontroliše bezbednost u luna parkovima. Takođe, jedno od pitanja je i ko izdaje dozvolu za postavljanje privremenih luna parkova širom Srbije.

Novinari Telegrafa najpre su od JKP "Prostor" iz Sombora dobili uveravanja da oni dozvolu nisu izdali, te da u ovom slučaju nisu bili ni nadležni. Danas su tragom ostalih informacija došli do toga niko od eventualnih nadležnih nije dao dozvolu za postavljanje ringišpila čiji je glavni stub pukao dok su se deca u korpama vrtela i dizala u vazduh.

Prema ono što su sagovornici Telegrafa rekli, za dozvolu niko nije ni pitao.

JKP "Prostor": Nesreća se desila na crkvenom imanju, mi nemamo ništa s tim

Direktor JKP "Prostor" rekao je za Telegraf.rs da se nesreća nije desila na javnoj povšrini, već na crkvenom imanju i da je to razlog iz kog JKP nije imalo mogućnost odlučivanja.

- Kada pustite nekog u vaše dvorište, a u vašem dvorištu se nešto desi, vi ste za svoje dvorište odgovorni - kazao je direktor JKP "Prostor", dodajući da ne zna da li je crkveno zemljište zloupotrebljeno:

- Ja ne znam, nisam istražni organ. Znam sigurno da ja kada bih primetio tako nešto, ili kada bi moji primetili tako nešto, to bi odmah bilo prijavljeno komunalnoj inspekciji ili policiji da se proveri verodostojnost dozvole, odnosno rešenja za rad.

Iz Odeljenja inspekcije i komunalne policije pri gradskoj upravi Telegraf juče nije dobio odgovor, a danas su novinare tog portala uputili na upravu Grada Sombora iz koje takođe nje stigao odgovor.

Župnik: Pitajte mesnu zajednicu, ja nemam ništa s tim

Župnik crkve svetog Mihovila u Bačkom Bregu, pod čijom je nadležnošću crkva Svetog Ivana Krstitelja u Kolutu, na čijem se zemljištu nesreća dogodila, izjavio je za Telegraf da nije dao dozvolu za postavljanje ringišpila, te da ga niko za nju nije ni pitao. Kazao je i da je na službi protekle 22 godine, te da godinama unazad pamti ringišpil o Svetom Iliji, ali da nijednom tim povodom nije kontaktiran.

- Mene niko ništa nije pitao niti oni dolaze, to pitajte mesnu zajednicu. Ja nemam s time ništa. Crkva u Kolutu jeste pod našom nadležnošću, ali oni to izdaju godinama, niko ne dođe mene da pita - kaže župnik Davor Kovačević za Telegraf.rs.

On je kazao i da se ringišpil redovno postavlja za Svetog Iliju, tj. dve, tri nedelje pre 2. avgusta, kada se inače praznuje.

- Koliko god sam se bunio, niko ništa nije učinio. Isto tako, ispred crkve su tamo napravili pečenjaru, doneli odluku sami od sebe. Nisu pitali, somborska opština im je dozvolila - kazao je o nesaradnji sa MZ Kolut, pritom ne precizirajući kod koga se bunio ni na koga se poziv na odgovornost odnosi:

- Šta sad mene svi krive za nesreću, neka oni odgovaraju. Šta imam ja sa tim, kad se ništa ne pitam.

Župnik je kazao i da je u Bačkom Bregu "živa zajednica", te da se crkva štiti i čuva, za razliku od napuštene crkve u Kolutu, koja je, kaže, i dodatno rušena.

- Ulaze u crkvu kako hoće, ruše je kako hoće. Oni su '90. godina bacali bombe, vikali: 'To je ustaška crkva!' Sve na nacionalnoj osnovi. Neću da znam za to! - kazao je o sudbini katoličke crkve u selu kod Sombora, napuštene još sredinom 20. veka.

Mesna zajednica: Pitajte crkvu

Iz Mesne zajednice Kolut rekli su za Telegraf.rs da oni nisu nadležni za davanje dozvola ni na kojoj površini u selu, te da je za javne površine nadležno JKP "Prostor", a u ovom slučaju crkva.

- Pa, ne možemo mi dozvoliti na crkveno zemljište da neko dođe. Nas nikad niko nije pitao i ne treba da nas pita da li će da koristi to zemljište. A i da nas je upitao, mi ne možemo dati nikavu dozvolu - rekla je sekretar MZ Kolut Svetlana Erceg.

Ujedno, dodala je da ne mogu dati ni zabranu.

- Šeszdeset godina taj ringišpil dolazi u Kolut. Prvi put da se neka nezgoda desila. Mislim da jedno 20 godina dolazi na jedno isto mesto. To nije ništa novo - kazala je Erceg, dodajući odgovor na pitanje znači li to da je proteklih 20 godina ringišpil bio postavljen bez dozvole, te da li su ga nekad prijavili:

- Otkud mi znamo? Mesna zajednica nije inspekcija. To obilazi i policija kad je ringišpil... Mi to nikad nismo prijavljivali, kažem, to je u tradiciji.

Takođe, rekla je i da im nije poznato da li je neko dao dozvolu za postavljanje tog ringišpila ili ne.

Sa pitanjima o eventualnom propustu u radu Telegraf se obratio Gradu Somboru, kako su ih iz Odeljenja inspekcije i komunalne policije uputili. Pitali su čija je bila nadležnost da reaguje na postavljanje ringišpila bez dozvole, da li je, dakle, neko od nadležnih napravio propust u radu i da li je na postavljanje ringišpila na toj površini neko reagovao u proteklim godinama.

Zaštitnik građana čeka odgovore

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da je osmoro dece povređeno usled pada prilikom pucanja glavnog stuba ringišpila u naselju Kolut kod Sombora, postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradske uprave grada Sombora.

Od somborske uprave Zaštitnik građana je zatražio obaveštenje o svim relevantnim činjenicama i okolnostima ovog slučaja, a naročito da li je vlasnik luna parka posedovao dozvolu za postavljanje ringišpila, da li je posedovao atest za ringišpil i ako jeste, ko je izdao taj atest za ispravnost i bezbedan rad ringišpila - stoji u saopštenju zaštitnika građana.

Upravi Grada Sombora ostavljen je rok od 21 dan da dostavi traženo izjašnjenje sa raspoloživom dokumentacijom o postupanju nadležnih gradskih organa u ovom slučaju.

Football news:

Liverpool can buy Norwich defender Lewis for 10 million pounds as a competitor for Robertson
The Europa League returns today. We remember where everything stopped
Christian Falk: A third-party agent is working on Sancho's transition. Manchester United can claim that they are not negotiating
Ferran Torres: I Don't think Real Madrid will pass Manchester City in the Champions League
Manchester City will receive 15 million pounds after the transfer of Sancho to Manchester United
Buffon-Casillas: without you, everything would be less important
Ake arrived in Manchester to undergo a medical for city. He will be bought for 39 million pounds