Serbia

KOMISIJA DANAS DAJE ZELENO SVETLO ZA VAKCINACIJU NAJMLAĐIH: Poznato koja bi deca prva mogla da prime cepivo protiv korone

Komisija Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije danas će odlučiti da li će se vakcina protiv koronavirusa koristiti kod dece od 12 do 15 godina.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da očekuje da će komisija dati pozitivnu ocenu i da će se verovatno vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti. Đerlek je naglasio da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole.

- Komisija je sastavljena od izuzetno kvalitetnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta i ja zaista imam puno poverenje u našu Agenciju. Očekujem da će dati pozitivno svetlo i sertifikat koji će dati upotrebu "Fajzerove" vakcine za decu od 12 do 15 godina - kaže Đerlek.

Istakao je da su američka agencija FDA i evropska agencija EMA već dale saglasnost za upotrebu "Fajzerove" vakcine kod dece tog uzrasta. 

Do kraja meseca 50 odsto vakcinisanih

Đerlek naglašava da je realno očekivati da se ostvari cilj od 50 odsto vakcinisanih do kraja juna.

- Mi sa presekom od sinoć u 22 sata imamo 2.643.000 prvih doza što je 48 odsto, a drugih doza 2.268.000, to je nekih 37 odsto. Ako nastavimo ovakvim tempom mislim da ćemo ostvariti cilj i da ćemo imati mirnije leto - rekao je Đerlek.

Ukazao je da je naredni cilj da do jeseni bude 60-70 odsto vakcinisanih kako bismo imali i što mirniju jesen.

Đerlek je dodao da će se verovatno vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti gde upala pluća može da bude vrlo ozbiljan faktor i da ugrozi njihovo zdravlje.

- Očekujemo od pedijatara da će imati značajnu ulogu u preporuci, a s obzirom na to da se radi o maloletnoj deci naravno da su roditelji ti koji će odlučivati o svojoj deci - dodao je Đerlek.

(Kurir.rs/RTS)

Football news:

Denmark has an unusual coach-philosopher: he turned children's football around, looked for the principles of the national team with the former prime Minister
Football has become uninteresting. 60% of the time, players roll the ball in their own half. Honorary President of the Russian Federation Vyacheslav Koloskov shared his opinion about the entertainment of Euro 2020
Coach of Finland before Belgium: We can even take the first place in the group. Just fantastic
Atalanta can offer 20 million euros to Bologna for the defender of the Japanese national team Tomiyasu
De Bruyne, Eden Hazard and Witzel will start against Finland, Thorgan Hazard will not play due to injury
Chalhanoglu on Euro exit: Turkey has a young team, it will progress
Vladimir Petkovic: Switzerland is upset with third place. We can only wait