Serbia

Кривокапић најавио распуштање Националног координационог тела

ПОДГОРИЦА - Мандатар за састав нове Владе Здравко Кривокапић најавио је нову стратегију у борби против коронавируса тако што ће распустити Национално координационо тело (НКТ) за заразне болести које је до сада управљало борбом против епидемије и формирати два стручна тела.

„Формираћемо Савет и Комисију за контролу заразне болести. Савет ће бити формиран при влади и влада ће на основу препорука Савета доносити план даљих мера. Дакле, Савет ће преузети функцију НКТ, а предлоге мера ће доносити у сарадњи с Комисијом, која ће функционисати при Министарству здравља”, рекао је Кривокапић за „Дојче веле” (ДВ), преноси Танјуг.

Додао је да ће мере прво предлагати Институт за јавно здравље, а премијер ће, у договору с члановима владе, прихватати или одбијати предлог мера Савета..

На питање како ће обезбедити да грађани поштују мере када их сада игноришу, Кривокапић је поновио да ће и њих укључити у оцењивање.

„Након бурног периода сукоба, превирања и неповерења, дошло је време да сви заједно схватимо да морамо заједнички да радимо и да жртвујемо неке своје обичаје и навике како бисмо осигурали наше и здравље најближих”, поручио је Кривокапић.

„Ићи ћемо у два правца: доносићемо нове мере и тражићемо њихово стриктно поштовање. Планирамо да спроведемо истраживања међу грађанима и на основу њихових резултата прилагодимо даљи план мера”, рекао је Кривокапић.

Будући премијер је, међутим, и сам кршио мере, подсећа ДВ.

„Током сахране митрополита Амфилохија у Подгорици није носио маску, а претходно се причешћивао на Цетињу, и поред упорних апела лекара да је причешће истом кашичицом озбиљна претња у овом тренутку”, наводи ДВ и подсећа да се Кривокапић због маске јавно извинио.

Football news:

Nepomnyashchy against reducing the RPL to 12 clubs: Russia is not ready to sacrifice a large number of fans
Wolverhampton loan Willian Jose from Sociedad with a buy-out option
AC Milan are close to loaning Tomori to Chelsea with a 20+ million euro buy-out option
Spartak about fans convicted for fighting at Euro 2016: Fedun personally helped them financially
Lewandowski updated the Bundesliga record by scoring 22 goals in the 1st round
Flick on Bayern: Our goal is to stay on top
Goalkeeper Alcoyano has 10 saves in the match with Real Madrid. Most of all in the season among the rivals of Madrid