logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Љајић и Орешкин о унапређењу економско-трговинске сарадње

Том приликом, министри Љајић и Орешкин сагласили су се да је у циљу даљег јачања билатералне привредне сарадње неопходно што пре потписати Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније, коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија.

Двојица министара разговарала су и о могућностима што бољег представљања српских туристичких потенцијала у Русији и даљем расту туристичке размене између две земле, саопштено је из тог ресора.

Љајић и Орешкин су се договорили и да у току ове године у Москви буде одржан сусрет најзначајнијих произвођача прехрамбених производа из Србије и најпознатијих руских трговинских ланаца, у циљу остваривања нових пословних контаката и већег присуства српске робе на тржишту Руске Федерације.

Наставак сарадње Србије и Русије

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поручио је у разговору са да је његова посета "потврда наставка и унапређења пријатељске сарадње између Србије и Русије".

Како се наводи у саопштењу, Поповић се захвалио на принципијелном ставу Русије у заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова и Метохије.

У разговору са руским министром, Поповић је указао да Србија жели да гради економију засновану на знању, у чему иновације и ИТ сектор имају кључну улогу.

Такође, исичући да је дигитализација један од стратешких циљева Владе Србије и да се Србија у великој мери ослања на искуства Русије у развоју иновација и дигиталне економије, Поповић је изразио наду да ће сарадња две земље на том пољу у будућности бити још снажнија.

"Недавно сам био у посети технолошком парку и универзитету Сколково у Москви. То је пример на који начин и ми у Србији желимо да образујемо наше младе инжењере и од њих правимо успешне младе предузетнике", рекао је српски министар.

Поповић и Орешкин посебно су истакли значај сарадње две земље у развоју "паметних градова" и најавили да ће интензивирати сарадњу на овом пољу у будућности.

Themes
ICO