Dragan Lukac MUP RS Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije Republike Srpske i naglasio da je rad Ministarstva unutrašnjih poslova definisan Ustavom i zakonom.

Lukač je naveo da Program reformi BiH ne prejudicira članstvo u NATO i da nema nikakve veze sa statusom i ulogom Policije Republike Srpske, bez obzira što bi neki voljeli da u tu priču upakuju i reformu policije.

– MUP Srpske ne pristaje na to, niti bismo učestvovali u takvoj priči – rekao je Lukač.

Govoreći o problemu ilegalnih migranata u BiH, Lukač je za Glas Srpske izjavio da su potpuno zakazale institucije BiH, te naglasio da su pitanja azila, stranaca, migracija i viza nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH još 2003. godine.

– U trenutku kad neke zemlje dižu žičane ograde, a druge vraćaju migrante u BiH, svima postaje jasno da neko od nas u ovoj zemlji želi da napravi poslednju tačku za migrante – naveo je Lukač.

On je rekao da MUP Republike Srpske brine, a trebalo bi i ostale agencije, zbog činjenice da je bilo više slučajeva “skrivenih identiteta” migranata koje je teško utvrditi.

-Oni su velika opasnost ako se zadrže u BiH i neophodan je ozbiljan pristup svih institucija u rešavanju migrantske krize u zemlji – upozorio je Lukač.

On je ponovio da Srpska nema mogućnosti za formiranje prihvatnih centara na svom području, dodavši da to ne žele ni lokalne zajednice u FBiH, s obzirom na pogoršanje bezbednosne situacije na području Bihaća gde su centri.

Komentarišući izjavu fransuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH “tempirana bomba”, Lukač je naveo da je Makron rekao ono što se iz Republike Srpske govori godinama.

Prema njegovim rečima, nekoliko evropskih lidera već je upozoravalo na opasnost radikalnog islama koji može doći sa teritorije BiH.

– Nažalost, takve izjave u FBiH dočekane su `na nož`, uz osude, a svesni smo da povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista ne donose ništa dobro – upozorio je Lukač.