Serbia

Мештани најављују тужбе против власника железаре

Смедерево – Након што се пре неколико ноћи догодила хаварија приликом претовара руде у смедеревској железари, због чега су околна села била обавијена црном прашином, поједини мештани најављују тужбе против кинеског ХБИС-а. Према сазнањима „Политике”, за сада се најмање пет породица одлучило на овакав корак, а реч је о приватним тужбама због угрожавања здравља и живота људи.

– Ово је била „кап у чаши”, након свих вишегодишњих загађења на које нико не реагује. Схватили смо да смо сами у овоме и да морамо да се изборимо за наше здравље и имовину, тужбом против кинеске компаније. Та руда из Турске је канцерогена и не можемо да седимо и чекамо док нас трују, живот наше деце и породица је угрожен. Направићемо петицију у селима, да видимо колико нас је спремно да тужи, па ћемо видети исход – прича за „Политику” Владимир Милић из Радинца.

Локални Покрет „Тврђава”, који је први обелоданио да је дошло до еколошког акцидента, могуће је да се придружи тужби, а о томе ће се, према речима координатора Николе Крстића, консултовати са адвокатима који ће водити овај случај.

Представници ХБИС Србија објашњавају да је реч о претовару аглоруде новог добављача из Турске, која је ситније структуре од раније коришћених, те да је услед пада притиска и ветра дошло до ширења прашине. Међутим, према сазнањима „Политике”, ово се није догодило приликом претовара већ у припреми за почетак производње, када се од руде прави такозвани рудни двор – пирамида висине од 15-20 метара, због чега је, поспешено ветром, дошло до њеног распршивања у околини.

Међутим, кинески власник железаре у Смедереву и приликом најаве додатних мера заштите, помиње искључиво манипулацију и контролу претовара, где наводи да ће додатно квасити руду и претоварати искључиво дању због праћења метеоролошких прилика. То су прве мере које им је, након ванредног инспекцијског надзора, изрекао републички инспектор за заштиту животне средине Горан Збиљић.

Како „Политика” сазнаје, Збиљић је ХБИС-у наложио и да до даљег прекину употребу турске руде док се не омогуће услови за њену безбедну употребу. Као једна од опција помиње се формирање нижих слојева пирамиде, уз појачан млаз у прскалицама, како би се смањила емисија рудне прашине.

Иако многи спекулишу да је реч о некој врсти канцерогене руде, до сада то нико званично није потврдио, а из железаре не наводе да намеравају да престану с њеном употребом.

Министарство заштите животне средине два дана не одговара на питања нашег листа. Министар Горан Триван након расејавања рудне прашине у железари изјавио је да министарство чека да се медицински стручњаци изјасне да ли је тај догађај могао угрозити здравље становништва. Триван је казао да је држава реаговала по дојави грађана и да је утврђено да црни прах потиче од специфичне руде сидерит, чија су својства таква да се њеним померањем ствара прашина коју је ветар разнео.

Представнике ресорног министарства смо упитали шта су конкретно предузели у овом случају, да ли и када ће поднети пријаву, шта мора да испуни ХБИС по налогу инспекције, да би се стекли услови за наставак претовара спорне руде без њеног расејавања, односно да ли је додатно квашење довољна мера. Позивајући се на члан 41 Закона о заштити животне средине, којим је предвиђено да влада може да на одређено време ограничи рад постројења и обављање активности на неком подручју у циљу заштите околине, занимало нас је и да ли су се стекли ти услови у последњем акциденту у железари у Смедереву.

Football news:

Hummels 0:2 in Augsburg: Borussia played well in many aspects, but did not create enough chances
Schalke have not won the Bundesliga in 18 consecutive rounds. The total score of the first two games of the season is 1:11
Real won with the help of VAR and decommissioned forwards. Jovic earned a penalty, mayoral a penalty
Robles on refereeing the match with Real Madrid and VAR: dubious episodes are always Interpreted in favor of top clubs
Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)