logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Meštani belopalanačkog sela ceo mesec bez vode, nadležni kažu - suša

Meštani sela Sinjac između Pirota i Bele Palanke više od mesec dana nemaju vodu, a neka domaćinstva imaju problem da se bave stočarstvom koje im je jedini izvor prihoda. Iz Opštine Bela Palanka kažu da je glavni problem suša i zastareli vodovodi, ali da zasad nemaju novca za zamenu kompletne mreže. Kažu da očekuju pomoć od nadležnog ministarstva.

Problem sa vodosnabdevanjem ugrožava opstanak ljudi u ovom belopalanačkom selu, a meštani kažu da niko nema razumevanja za njihove probleme.

Milan Banković iz ovog sela kaže da vode nema unazad mesec dana, da je ranije na par dana dolazila, ali da to ne zadovoljava njihove potrebe.

Nemamo ni pijaće, niti tehničke vode. Moj ujak ima 13 grla krupne stoke, prodaje mleko mlekari iz Dimitrovgrada, ali ona je kvarljiva namirnica, potrebno je voditi računa o higijeni posuda za čuvanje i skladištenje, a to je jako veliki problem kad nema vode - kaže Banković.

On dodaje da su meštani primorani da po hladnoći i lošem vremenu u buradima prevoze vodu kako bi imali da napoje stoku, ali i da bi je imali za ličnu higijenu.

Ipak, smatra da to nije rešenje, ali i da nadležni ne reaguju na njihove probleme.

Problem suša i stara vodovodna mreža

U Opštini Bela Palanka kažu da su upoznati sa problemom jer, kako kaže većnik za komunalne delatnosti Dragan Đurić, duže vreme traje suša.

Mi radimo na tome da poboljšamo stanje, ali gotovo da je nemoguće. Vodovodi su stari, potrebna je kompletna projektna dokumenatacija da se odradi. Sami nemamo novca, apliciraćemo kod Ministarstva da nam pomognu. Malo smo nemoćni, svuda je prisutna suša. Nezgodna je godina, do prošlog leta je vodosnabdevanje bilo dobro - kaže Đurić.

Dodaje da Mesna zajednica Sinjac nije predavala zahteve za dopremanje vode, ali kaže da će, ukoliko bude bilo potrebno, cisternama dopremiti vodu u ovom selu.

Seoski vodovod u Sinjcu, kao i u većini belopalanačkih sela, u nadležnosti je Mesne zajednice i njime ne upravlja Javno komunalno preduzeće Komnis.

Direktor ovog preduzeća Miroslav Marinković kaže da nisu imali zahteve iz ove Mesne zajednice da otklone kvarove.

Komnis održava samo gradski vodovod i vodovod samo jednog sela na teritoriji cele opštine, a to je selo Klisura. Kvarove po prijavi mesnih zajednica mi rešavamo, ali nismo imali zahteve. Situacija je takva da to treba selo da održava, a oni nemaju kapacitete za to. Ako možemo da pomognemo, pomoći ćemo - kaže Marinković.

I direktor Komnisa kaže da je glavni problem suša i zastarela vodovodna mreža, a meštanima Sinjca ostaje nada da će lokalna samouprava dobiti novac od Republike kojim bi se rešio njihov problem sa vodosnabdevanjem.

Themes
ICO