logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Минималну пензију примају 3.553 пољопривредника

Свака трећа житељка руралних средина старија је од 65 година, а више од половине њих не уплаћује доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, речено је на скупу поводом Међународног дана жена са села.

Овај податак отворио је питање од чега те жене живе када више немају снаге да раде сеоске послове, с обзиром на то да нису барем 15 година себи уплаћивале стаж, јер је толико минимално потребно за остваривање права на пензију. Истовремено, 60 одсто средовечних и младих припадница лепшег пола је неформална радна снага на селу. Подаци потврђују и да су свега 17 одсто жена власнице имања, што значи да тај мали проценат може да рачуна једино на то да ће, уколико у старости не буду имале других прихода, ту земљу продати или је дати неком другом да је обрађује.

Оне ретко иду на одмор и за њих нема боловања. Проблем је што већина њих нема здравствено осигурање због тога што не могу да га плаћају.

На питање колико је уопште регистровано жена са села које себи уплаћују доприносе, у ПИО фонду одговарају да од укупно 178.532 пољопривредна пензионера, жена има 119.052, односно око 67 одсто. Тај број се из године у годину смањује, истичу у пензијском фонду и додају да до испуњења услова за пензију ове жене уплаћују доприносе по решењу и задужењу Пореске управе.

Просечан број година коришћења старосне пензије жена пољопривредних пензионерки којима је право престало због смрти износи 20 година, а у случају коришћења инвалидске пензије 13 година.

Просечан стаж жена земљорадника које су оствариле право на старосну пензију је17, док је у случају инвалидске пензије 14 година.

Пољопривредну пензију најдуже – 35 година – прима пензионерка која је прву инвалидску пољопривредну пензију примила 1986. године.

Статистика ПИО фонда каже да су у августу ове године пензију од 5.000 динара, колики је минималан износ, примала 3.553 пољопривредника, док свега њих 40 прима од 55.000 до 76.000 динара.

Међу њима нема оних с пензијама већим од 120.000 динара. Главни разлог због којег се смањује број оних који на овај начин штеде за старе дане је тај што пензију или не дочекају, или им је она на крају толико мала да им се не исплати да уплаћују доприносе.

Themes
ICO