logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI NAJAVIO: Tačno povećanje plata i penzija znaćemo na jesen

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će u septembru biti preciznijih naznaka sa kolikim prihodima budžet Srbije raspolaže, te će se jasnije znati računica u vezi s povećanjem plata i penzija.

Rast ekonomije

- Mi treću godinu zaredom imamo suficit, a ove godine, zaključno sa julom, on iznosi 48,5 milijardi dinara. To znači da imamo bolju naplatu poreza, doprinosa, sve je veći broj zaposlenih, i to je pokazatelj da naša ekonomija raste. Sada imamo stabilne osnove za povećanje plata i penzija i ulaganje u infrastrukturu. Što više rastete, to su vam i mogućnosti za dalja ulaganja veća - rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

Podsetio je da u oktobru u Srbiju dolazi delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom će se analizirati aktuelna ekonomska situacija i reforme u zemlji. On je rekao da se, uz povećanje minimalne cene rada, plata i penzija, očekuje i rast potrošnje, koja će dodatno podstaći ekonomiju koja je iz godine u godinu sve stabilnija.

Ministar je kazao da će narednih nedelja biti doneta konačna odluka o povećanju minimalne cene rada i istakao da očekuje znatno povećanje.

- Trudićemo se da poslodavci i sindikati budu zadovoljni, ali to je sve posledica teških ekonomskih mera koje smo sproveli, a sada pričamo samo o lepim temama, da li će biti malo više ili više od toga - rekao je Mali i dodao da će u decembru prosečna plata u Srbiji biti veća od 500 evra.

Rekorderi

On kaže da 2011. i 2012. godine nije bilo u Srbiji direktnih stranih investicija, a da je Srbija sada rekorder po pitanju ovih investicija u svetu.

- To su stvari koje su se u Srbiji promenile, i to ne kaže ni Siniša (Mali) ni (Aleksandar) Vučić, ni bilo ko, to vam kažu Fajnenšel tajms i rang-liste, ili Svetska banka, ili MMF, koji su veoma objektivni i veoma kredibilni po tom pitanju - rekao je Mali.

Pomoć parovima

BEZ OGRANIČENJA ZA POKUŠAJ VANTELESNE

Kroz Kancelariju za javna ulaganja 700 miliona evra se ulaže u domove zdravlja, škole, vrtiće, što je važno i za pronatalnu politiku, rekao je Mali govoreći o investicijama koje su u toku i koje se planiraju u narednom periodu i naveo:

- Želimo da ne postoji ograničenje za pokušaj vantelesne oplodnje, da li je tri ili četiri... Koliko god puta neko da pokuša, država će to podstaći.

Kurir.rs/Foto: Ana Paunković

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO