Serbia

MINISTAR MALI: Srbija vratila dug bivše vlasti od 700 miliona

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija danas vratila dug bivše vlasti od 700 miliona dolara, sa kamatama od preko 25 miliona dolara.

"Stavili smo tačku na taj dug iz 2011. godine, pošto smo uplatili i poslednju ratu od ukupno 725 miliona dolara. Te godine, Srbija je zadužena po visokoj kamati od čak 7,25 procenata na deset godina. Država je zbog tog, ali i drugih loših poteza, bila prinuđena na teške mere fiskalne konsolidacije, kako bi se spasila potpunog kolapsa i odmakla od ivice provalije", naveo je Mali u saopštenju.

Dodao je da Srbija, zahvaljujući domaćinskom poslovanju, štednji, reformama koje su sprovedene, imala četiri godine suficit u budžetu i stvorene su zalihe koje su korišćene za sprečavanje posledica pandemije virusa korona.

Mali je podsetio da je pre desetak dana emitovana petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05 odsto, koja je najvećim delom iskorišćena za vraćanje preskupog duga iz 2011. godine.

"Svih ovih godina, osim što se Srbija bori za ekonomski povratak u život, prinuđena je da plaća skupe stare dugove nastale do 2012. godine. Više nijedna vlada neće morati da vraća te dugove i drago mi je što smo današnjom otplatom stavili tačku na to", istakao je ministar.

On je dodao da se još uvek otplaćuju i zajmovi koji su od evropskih i svetskih finansijskih institucija i stranih vlada uzimani '70-tih i '80-tih godina po vrlo visokim kamatnim stopama i koje će Srbija otplaćivati još dvadesetak godina.

(Kurir.rs/Beta)

Football news:

Ajax fans set off fireworks at the stadium at the match with Borussia
Guardiola on coronavirus: I am vaccinated, I trust doctors and scientists. We see how many deaths there are in England
Griezmann caught up with Giroud in goals in the Champions League (35) and shares 5th place with him among the French
In Amsterdam, fireworks are not only on the field, but also in the stands. The public relations of Ajax and Borussia fans
Mbappe has 46 (28+18) points on the goal+pass system in 48 games in the Champions League
Atletico conceded twice before the 15th minute for the first time under Simeon
Guardiola pro 5-1 with Brugge: One of Man City's best games in European competitions