Serbia

MINISTRI SE NUDE, MALE STRANKE LAKTAJU Ovo su ključni razlozi zbog kojih još nismo dobili NOVU IZVRŠNU VLAST

Rastu pritisci na predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je reč o sastavu nove vlade. To je, kako saznajemo, glavni razlog što još nismo dobili novu izvršnu vlast.

Teško je izmeriti da li jači pritisci na Vučića dolaze iz redova njegove Srpske napredne stranke, od koalicionih partnera ili iz pojedinih ambasada. Kako saznajemo, pritisci su pojačani nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, nakon što su razgovori na tu temu intenzivirani.

- Nemoguće je formirati vladu sa 20 ministarstava, jer su zahtevi većine ljudi u Vučićevom okruženju megalomanski - otkriva izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Neki od tih zahteva su osnovani, pojedinci imaju realna očekivanja, jer su zaslužili ministarska mesta, ali je neuporedivo više onih koji se bore za fotelje kojima ni po kom osnovu nisu dorasli.

Pritisci su veliki kada je reč o malim koalicionim partnerima. Svi smatraju da zaslužuju mesto u budućoj vladi.

- I Vulinov Pokret socijalista i Nenad Popović i Krkobabić, SDPS… svi očekuju ministarstvo, kao da ne znam kakve rezultate i zasluge do sada imaju. Čak i Karićev Pokret snaga Srbije je imao veoma nerealne želje. Svi su zauzeli stav kao da su oni lično pobedili na izborima - navodi naš izvor.

O sastavu nove vlade Vučić se konsultuje tek sa nekoliko najbližih saradnika. Jednom od njih je rekao da izbori nemaju nikakvog smisla ako dve trećine ministara nastavi da vodi iste resore. Insistira na tome da je potrebno provetravanje redova i nova energija budući da su pred Srbijom ozbiljni izazovi, kako ekonomski tako i oni po pitanju evropskih integracija i, naravno, kosovskog rešenja.

Koalicioni partneri pozivaju se na podršku iz inostranstva, pa se tako desilo da pojedini ministri tvrde da imaju podršku lično Vladimira Putina, dok drugi potencijalni ministri tvrde da ih podržava Ričard Grenel.

- Ako Vučić nešto ne voli, to je pozivanje na strance. Pored toga, ne voli ni kandidovanje i nuđenje kroz medije, ali pojedinci to nisu shvatili - kaže naš sagovornik.

Zanimljivo je da svi ministri smatraju da su dobro radili i da bi da ostanu, samokritika kao takva ne vidi se ni u tragovima. I tvrdo jezgro Srpske napredne stranke insistira na tome da u vladu uđu samo oni sa članskom kartom SNS i po mogućstvu sa dužim partijskim stažom.

- Vučićeva ideja je bila da u vladu ubaci pojedince koji su učestvovali na nekim drugim listama, jer u pojedinim oblastima mogu da doprinesu više od aktuelnih ministara ili od onih koje ima na raspolaganju unutar SNS. Kada je na jednom od sastanaka pomenuo imena takvih, naišao je na otpor - tvrdi izvor "Blica".

Ono što je izvesno je da će u vladi ostati ministar finansija Siniša Mali, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednica Vlade Ana Brnabić. Šanse svih ostalih su, navodi naš izvor, neizvesne, a nekima i minimalne.

Vučić novu vladu očekuje pre kraja meseca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da veruje da će pre kraja septembra biti formirana nova vlada. On je rekao da za njega pitanje formiranje vlade nije "pitanje zauzimanja feuda, pljačke resursa".

"Za mene je formiranje vlade u ovako teškim, složenim uslovima u svetu veoma važno da bismo mogli na najbolji način, sa još većom energijom i velikom snagom i odanošću prema zemlji, takvim izazovima da odgovorimo", rekao je Vučić.

On je istakao da će nova vlada morati da pronalazi najbolje odgovore i da Srbiju i dalje razvija u skladu sa planom "Srbija 2025".

Dačić: Ne bih preferirao da budemo opozicija

Kada je reč o vladajućoj koaliciji, iako još nije doneta konačna odluka, po svoj prilici, naprednjaci i socijalisti nastaviće da sarađuju.

- I po tom pitanju Vučić ima drugačije mišljenje od većine u stranci - zaključuje naš sagovornik.

Verovatno je da SPS-u neće pripasti isti broj resora.

- Zna se ko donosi odluku, sačekajmo da vidimo šta kaže Vučić. Nije stvar resora, da li ćemo dobiti manje ili više nego ranije, već da vlada odgovori na sve izazove koji će se pred njom naći. Ako Vučić proceni da mu SPS u tome može biti partner, moj stav je jasan, nikada ne bih preferirao da budemo opozicija. Ali, i odlazak u opoziciju nije pitanje zbog kojeg treba da se podiže velika prašina - rekao je za "Blic" Dačić.

Ko će na čelo skupštine?

Maja Gojković Foto: Kabinet predsednice Narodne skupstine Srbije / Tanjug
Maja Gojković

Očekuje se i da bude sazvana sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsednik parlamenta. Može se čuti da bi se to moglo desiti sledeće nedelje, a retko ko dalje na toj poziciji vidi Maju Gojković. Njoj se predviđa odlazak u Nemanjinu 11, a kao njeni naslednici spominju se dosadašnji poslanik SNS Vladimir Orlić, a ranije i Aleksandar Martinović i gradonačelnik Miloš Vučević.

Video: Vučić: Čim se formira Vlada - Kosovo tema pred Skupštinom

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi