Serbia

Музички поглед на главни град

Дејан Гвозден, фронтмен београдског поп рок бенда „Кристали”, објавио је недавно самостални сингл „Сведок јутра”, за који потписује текст и музику у аранжманима Владислава Допуђе. Нумера је снимана током августа и септембра у студију „Твин Пикс”, а идеја је произашла из жеље музичара да после велике паузе направи нешто ново и другачије. У припреми је и нови албум за издавачку кућу „Менарт”, а у међувремену, Гвозден издваја три места у Београду посебно важна за његов живот у главном граду и каријеру, која се овде развила и траје...

За почетак, наводи да је Радио Београд увек био велика подршка бенду „Кристали” и да су два пута снимали у његовом „чувеном Студију 6”.

– Снимати у Студију 6 заиста је привилегија – савршени услови, глува соба и сјајни техничари. Сарадњу са Радио Београдом смо направили када смо потписали за ПГП–РТС поводом издавања албума „Све што долази” (2001) – навео је Гвозден за наш лист.

Поменути албум био је трећи студијски албум бенда, рађен са тада новим члановима, басистом Александром Шишићем и бубњарем Бојаном Дмитрашиновићем, а Гвозден је, поред вокалних задатака, постао и ритам гитариста. Са тог издања су се издвојиле нумере „Мењам се”, „Сасвим сама”, „Моје срце” и „Устани, крени”.

Даље, музичка издавачка кућа „Метрополис рекордс” 1997. је „Кристалима” издала други, можда и најпознатији, студијски албум – „Долина љубави”, на ком су гостовали Александар Балаћ (басиста), Александар Томић (саксофон) и Рамбо Амадеус (са акустичном гитаром у песми „Сад се свега сећам”).

Музичар истиче да је, поводом 20 година од издања, 2017. урађено и реиздање, што је потом обележено концертом у Дому омладине са члановима из садашње и оригиналне поставке.

– Иницијативу је дала издавачка кућа, тим поводом смо и одржали концерт у Дому омладине, где су нам се придружили и чланови који су у то време били у бенду. Атмосфера у препуном ДОБ-у била је сјајна. Заиста смо уживали у енергији коју нам је слала публика – рекао је Гвозден.

Дом омладине је и треће место које је музичар издвојио.

– Обележио је моје одрастање. Уживао сам да долазим на свирке. Уједно, то је и место где сам одржао најлепше концерте са „Кристалима” – рекао је и додао да је осећај сјајан када се наступи тамо.

Сећа се да је први концерт на који је овде дошао био наступ бенда „Екатарина Велика”, а за програм свирки на Платоу Милана Младеновића, у ком је пре неколико година и сам учествовао, каже да је „сјајна идеја”.

Football news:

Van Dijk - best Central defender of 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is a top player in terms of mentality. He has a new goal every year
Borussia Dortmund presented a collection with Spongebob as part of a deal with Nickelodeon
Woodward on Manchester United and trophies: there is a lot of work Ahead to achieve the stability needed
Neuer - best goaltender in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two