ZMIJE foto A Stankovic (2)

Toplo vreme krajem maja i početkom juna dovelo je i do pojave da su se iz svojih skrovišta širom prestonice izmilele i - zmije.

Fotografija velike zmije snimljena na Novom bežanijskom groblju uplašila je mnoge sugrađane, da bi se nedugo zatim javili drugi koji tvrde da su zmiju videli bukvalno u centru grada!

- Zmija je bukvalno bila između Kalemegdana i Knez Mihailove ulice. Nije bila baš piton, ali nije bila ni mala. I nije bila ni malo prijatna situacija - požalila nam se jedna sugrađanka.

Kako kažu nadležni, od prvog aprila pa sve do kraja maja, u Beogradu je uhvaćeno deset odsto više zmija nego prošle godine u ovo vreme. Stručnjaci kažu da nema mesta panici, i da su sve zmije koje su do sada pronađene, potpuno bezopasne.

Zmije čak i na biciklističkim stazama Foto: A.Stanković / RAS Srbija
Zmije čak i na biciklističkim stazama

- Od prvog aprila do kraja maja uhvaćeno je 30 zmija na teritoriji Beograda, što je za 10 odsto više nego prošle godine u ovom periodu. Ova brojka ne odstupa mnogo od uobičajenog proseka za prolećni period, tako da nema razloga za brigu - saopštili su za "Blic" iz "Veterine Beograd".

Minulog vikenda vodena zmija ribarica se pojavila u školskom dvorištu u Mirijevu.

- Ta zmija koja se pojavila u mirijevskoj školi je vodena i nije opasna, a u blizini škole je potok pa je najverovatnije odatle došla - navode iz "Veterine"

pročitajte i...

Istog dana nadležni su imali još jednu "intervenciju".

- Drugu zmiju našli smo na Bežanijskoj kosi u jednoj štampariji, ali ona se toliko zavukla da nismo uspeli lako da je izvadimo - objašnjavaju stručnjaci.

Najveći broj ovih gmizavaca uhvaćen je u prigradskim naseljima, dodaju iz "Veterine". Uhvaćeno je oko tridesetak zmija, uglavnom smukova, ribarica i belouški.

Građani su se i ranije susretali sa zmijama Foto: Privatna arhiva
Građani su se i ranije susretali sa zmijama

- Najčešće su pronalažene na Čukarici, ali i u Rakovici i Grockoj - kažu iz ovog preduzeća.

AKO VAS UJEDE...

Ujedi neotrovnih zmija nisu opasnost po čoveka, ali ako do toga ipak dođe, najbolje je da odete do najbliže zdravstvene ambulante kako bi lekari očistili ranu, da ne bi došlo do infekcije.

Od otrovnih zmija u Srbiji se mogu naći šarka i poskok.

AKO JE VIDITE...

Ako se sa zmijom nađete "oči u oči" u vašem stanu ili dvorištu, najbolje je da pozovete "Veterinu Beograd" ili drugu dežurnu službu koja će zmiju ukloniti.

- Kada naiđete na zmiju, pre svega ne treba da paničite i pravite nagle pokrete. Ako ste se sa zmijom suočili negde u prirodi, samo je zaobiđite - savetuju stručnjaci.

TRAŽE HRANU I TOPLOTU

Ovi gmizavci se najčešće pojavljuju tamo gde je toplo, gde ima ostataka hrane, odnosno na mestima gde se okupljaju insekti i pacovi koji su njihov plen. Ranijih godina najviše su prijavljivani slučajevi na Novom Beogradu, Karaburmi, Višnjici...