logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

"Nasilje u Iraku preraslo u krvoproliće"

Bagdad -- Nevladina organizacija Amnesti Internešnal saopštila je da je nasilje na iračkim protestima protiv vlade preraslo u "krvoproliće".

Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Najmanje 319 demonstranata poginulo je u sukobima sa snagama bezbednosti na protestima koji su počeli prošlog meseca, navodi se u najnovijem izveštaju Iračke komisije za ljudska prava.

Protesti nemaju vođu, a počeli su zbog nezadovoljstva građana zbog nezaposlenosti, loše javne uprave i raširene korupcije.

Amnesti Internešnal je pozvala vlasti da odmah obuzdaju snage bezbednosti, koje na demonstrante ispaljuju prave i gumene metke i bacaju suzavac.

"Vlada Iraka ima obavezu da štiti pravo svojih ljudi na život, kao i da im dozvoli da se okupljaju i izražavaju svoje stavove. Ovo krvoproliće mora prestati i oni koji su odgovorni za to moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekla je Heba Morajef, direktorka Amnesti Internešnala za Bliski Istok i Severnu Afriku i dodala da su sva obećanja o reformama šuplja priča dok na ulicama traje nasilje.

Direktan zahtev demonstranata je ostavka vlade Adela Abdula Mahdija.

Iračke snage bezbednosti postavile su danas betonske barijere u Bagdadu u nameri da ometaju i blokiraju demonstrante da se okupe na Trgu Tahrir, epicentru protesta.

Najmanje 19 demonstranata je povređeno kada su snage bezbednosti bacile suzavac.

Vlasti sve više pritiskaju demonstrante. Već nekoliko puta u toku protesta blokiran je pristup internetu i društvenim mrežama.

Themes
ICO