Serbia

Од викенда лакше до одмора у Грчкој

Овог викенда се и званично очекује отварање летње сезоне у Грчкој, а тиме и попуштање мера за улазак наших грађана у ову земљу. Према подацима из домаћих туристичких агенција, највеће интересовање показали су они који прошле године нису искористили одмор и имају плаћено летовање, односно заменске ваучере, али већ има и уплата нових аранжмана. До сада се у ову земљу путовало преко Бугарске и уз обавезан ПЦР тест, а од 15. маја требало би да буде отворен и главни коридор преко Северне Македоније, односно гранични прелаз Евзони.

– У складу са постигнутим договором са грчким властима недавно у Београду, очекујемо да буду испуњени сви услови за наше грађане, пре свега да се уведе алтернатива за оне који нису вакцинисани, а то је негативан антигенски тест, као и да се подигне граница за децу (до 12 година) за коју није потребно имати тест уколико путују у пратњи родитеља. Као што је већ познато остали у ову земљу могу да уђу са сертификатом о било којој примљеној вакцини, уколико је прошло минимум 14 дана од ревакцинације или негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или негативан антигенски тест – каже за „Политику” Александар Сеничић, директор „Јуте”.

Он напомиње да за сада деца до 10 година не морају да имају неопходне анализе, а старији један од тестова. Када је реч о Грчкој, сви путници су у обавези да најмање 24 сата пре уласка у ову земљу попуне ПЛФ образац пријаве који показују на граничном прелазу. У случају породичног путовања, потребно је попунити један формулар за целу породицу. И ове године ће, како се очекује, највећи број наших грађана који путују у иностранство на одмор, бирати управо Грчку. Сеничић наводи да су очекивања да ће ове године око 50 одсто оних који иначе иду ван земље на одмор искористити ту могућност што би обезбедило да туристичке агенције зауставе стагнацију, одрже пословање и да следеће сезоне могу да крену са опоравком.

– Сви који путују у Грчку требало би да имају у виду и то да ће Грци без обзира на све документе о вакцинацији или негативним тестовима, наставити тестирања на граници по систему случајног узорка и то брзим антигенским анализама. И када је реч о граничним прелазима који ће бити отворени од средине маја, све тече у складу са постигнутим споразумом, а слично је и са најавама о ублажавању мера. Наиме, очекујемо да све осим ношење маски у затвореним просторима, обавезне дистанце и дезинфекција руку, буде укинуто до почетка туристичке сезоне – каже наш саговорник из „Јуте”.

Упитан шта је са ограничењима за туристе који су најављивани као на пример то да им неће бити дозвољено да се крећу ван места боравка, он одговара да се то дешавало само у прелазном периоду, али да ће после званичног отварања сезоне све бити нормално.

Цене су, додаје, на нивоу из 2019. године, а у хотелима се чак бележи и пад од око седам одсто. Седамдесет одсто објеката који су пре пандемије сарађивали са нашим агенцијама потврдило је да ће радити и ове сезоне, док се са осталима још преговара око услова.

За сада се у агенцијама надају да ће, с обзиром на интересовање путника, а и отварање туристичких земаља, колико-толико ипак бити сезоне која ће у највећој мери личити на оне које смо имали пре 2020. године. Наравно, нико не заборавља да све зависи од епидемиолошке ситуације на дестинацијама која се ипак не може предвидети.

Када је реч о другим туристичким местима, Сеничић напомиње да је за Египат, Турску и Тунис у овом тренутку потребан само негативан ПЦР тест. Преговара се интензивно око прихватања сертификата о вакцинама и очекују да се то реализује у најскорије време.

– Бугарска, Хрватска, Словенија прихватају сертификате о имунизацији без обзира на то о којој вакцини је реч, а алтернативе су ПЦР или антигенски негативан тест. Црна Гора, Албанија, Северна Македонија и Босна и Херцеговина су земље у које можемо ићи без икаквих додатних папира потпуно слободно. Кипар је одскора променио регулативе и признаје сертификате о вакцинама изузев кинеске (али се очекује да се и она уврсти пошто је Светска здравствена организација признала), а за оне који нису пелцовани услов је негативан ПЦР тест. Препорука свим грађанима који путују је да се пре поласка обавезно информишу и на сајту Министарства иностраних послова где имају ажуриране податке о регулативама и процедурама за улазак на жељену дестинацију – објашњава наш саговорник.

Генерална сугестија је да се у овим, и даље, ванредним околностима, сви понашају у складу са мерама које важе за локално становништво и да поштују све безбедносне смернице као и у Србији. Важно је и пре пута обезбедити путно здравствено осигурање које има и додатак за оболевање од ковида, које у већини осигуравајућих кућа може да се доплати још 50 одсто цене основног пакета. Већина земаља сноси трошкове лечења за оне који оболе од вируса корона на дестинацији, али додатно осигурање осим што улива сигурност, обезбеђује и потенцијални транспорт у земљу.

​Чартери од половине јуна

Договорен је велики број чартер-летова за Грчку који ће кренути у првој половини јуна. За сада је потврђено за Крф, Крит, Родос, Скијатос, Атину, Кефалонију, а у зависности од интересовања постоји могућност да се отворе и додатне линије.

Цене исте, а гост плаћа чишћење

Већина туристичких земаља за сада тврди да се цене ове сезоне неће мењати, али ипак се то у неким случајевима не чини тако. Смештај на хрватском приморју, на пример, очигледно је скупљи у приватном смештају, а већина власника некретнина је увела плаћање депозита (за евентуалну штету), као и трошкове чишћења који износе 50 евра. Апартмани на острвима скупљи су за за око 10 одсто.

Без путарине кроз Северну Македонију

Српски држављани који овог лета буду путовали у Грчку могу да рачунају на то да не плаћају путарину кроз Северну Македонију и то од 15. јуна до 15. августа. Ова одлука је донета, како је раније објављено, у знак захвалности због донираних вакцина овој земљи. У овом периоду је највећи број наших грађана путовао преко Северне Македоније за Грчку.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone