Serbia

Опрез у саобраћају, број несрећа викендом мањи али са тежим последицама

Без обзира на годишње доба и температуру, за полицију увек има посла. Пред нама је још један викенд и велики број возила на путевима а директор Полиције Владимир Ребић каже да је викенд специфичан јер тада има најмање саобраћајних незгода али су оне са тежим последицама.

Према речима Ребића статистика показује да највише људи гине током суботе и недеље због фреквенције али и кретања тешких камиона па чак и пољопривредне механизације на магистралним путевима што је потпуно неприхватљиво.

Од недавно је у функцији систем за обавештавање возача путем радио програма у случају незгода на путу. 

"Систем је успостављен од 1. јула и беспрекорно функционише на ауто-путу и на Ибарској магистрали а надамо се да ћемо до краја године проширити покривеност", рекао је Ребић гостујући у Јутарњем програму.

Систем се активира у случају тежих саобраћајних несрећа и стварања дужих колона и застоја на путу.

"Возач у том тренутку када се прекида радио програм треба пажљиво да саслуша информацију и усклади вожњу, направи одмор или промени руту", објаснио је директор Полиције.

За првих 20 дана од како је систем успостављен послато је 70 информација возачима.

Када је реч о породичном насиљу, готово да нема дана без неког породичног обрачуна. Претходних година измењен је закон, пооштрена казнена политика, уведене хитне мере против насилника.

"Имамо изузетно добар закон који полицији даје већа овлашћења али и обавезу. Ми проактивно делујемо јер када утврдимо ризик од насиља доносимо неку од мера. Током две године смо изрекли 54.000 ових мера а у 3.600 случајева та мера је прекршена", рекао је Ребић.

Само у овој години 17 жена је страдало у породичном насиљу.

"Од жртава о којима причемо преко 80 одсто никада није пријавило насиље и то је оно што је проблем. Покушавамно, у сарањи са другим институцијама и невладиним сектором, да променимо свест и грађана и жртава са поруком да пријаве насиље", истакао је Ребић.

Често се последњих месеци дешавало да је насилник, упркос забрани приласка, успео да стигне до жртве и убије је.

"У овом тренутку немамо решење када лице прекрши изречену меру. Жртва се инструише да пријави ако примети насилника у близини али ми не можемо одмах да будемо на лицу места. Још увек немамо механизам, било би добро када би полиција имала актуелну информацију, онлајн о кретању особе са изреченом мером забране приласка али то веома пуно кошта", каже директор полиције.

Последњи случај породичног насиља у Књажевцу подсетио нас је на још један проблем. Убица је користио аутоматску пушку и терети се, између осталог, за недозбољену производњу, ношење и промет оружја и експолозивних материјала.

"Имали смо три круга легализације оружја али је један број наоружања и даље у нелегалним токовима. Најчешће је реч о оружју заосталом из ратова 90-тих и НАТО агресије", рекао је за РТС Владимир Ребић.

Football news:

Giovanni van Bronckhorst: I can't imagine Barcelona without Messi
Zlatan on the future in Milan: Ibra is not a player for the Europa League
Fiorentina wants to get Higuain as part of Chiesa's exchange to Juventus
Direct shots from a corner are a deliberate technique of the team from Portugal. Scored the winning goal in the 91st and moved closer to the Europa League
Brescia reported that Balotelli weighs 100 kg. He gained 8 kg of extra weight
60 years ago, the USSR team was the first to win the Euro
The Premier League admitted that incorrect penalty decisions were made in all of Thursday's matches