Serbia

PAMTIĆEMO GA PO VELIKIM DELIMA! Preminuo SRPSKI TEKSTOPISAC I HARMONIKAŠ!

Kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač iz sela Bogdanje kod Trstenika, proslavio je posleratnu novokomponovanu šumadijsku pesmu i sarađivao sa najvećim pevačima nekadašnje Jugoslavije. Ljubav prema harmonici, Moravi i rodnom kraju ovekovečio je u svojim pesmama: "Zarasle su staze moje", "Harmoniko moja", "Vodeničar na Moravi", "U ranama srce moje", "Devojačka tuga", "Na starom bunaru", "Šumadija moj je kraj", "Rastasmo se davno", "Plaču zvuci moje harmonike", "Dok Morava hladna teče", "Oj mladosti zelena livado"...

Sa harmonikom je od svoje desete godine upoznavao i stvarao narodnu muziku blisku tradiciji. Sa njom je proslavio trstenički kraj i Moravu širom sveta, na preko tri hiljade održanih koncerata. Iza Miće Stojanovića ostali su trajni zapisi u radio stanicama širom nekadašnje Jugoslavije, na stotinak snimljenih ploča i kaseta, koje su prodate u preko pet miliona primeraka, kao i muzika koju je radio za filmove i televizijske serije.

Bio je jedan od osnivača i danas aktuelnog takmičenja harmonikaša u Soko Banji 1962. godine. Za svoj kompozitorski rad dobio je mnogo priznanja i nagrada: "Zlatna ptica", "Zlatna plaketa", deset "Zlatnih ploča", a bio je aktivni član Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije u kome je stekao status istaknutog umetnika.

Sahrana Milutina Miće Stojanovića biće sutra, 15. jula, u 15 časova na Novom trsteničkom groblju.

Football news:

Nuno about 0:1 with Sevilla: Disappointment. Wolverhampton conceded too often in the final minutes
Immobile about Newcastle: They called my agent when the sheikhs bought the club
Liverpool are confident they will sign Tiago. The player has already agreed a contract and is pressing Bayern
Our judging = fear and helplessness. Instead of Kaloshin and Kashshai – a soulless system that does not care
Lothar Matteus: Messi is not enough to pass such a Bayern. I am not afraid of Barca
Thomas Tuchel: Mbappe will play Atalanta if nothing happens
Lille acquired 20-year-old forward David from Gent. He is the best sniper of the CONCACAF Cup