Serbia

Pašalić: Parada postaje tradicija, LGBT još ima problema

Beograd -- Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da se uprkos činjenici da mirno održavanje Parade ponosa postaje tradicija, LGBT osobe još suočavaju sa problemima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pašalić je u saopštenju naveo da su nadležni organi obezbedili, peti put zaredom, mirno održavanje Parade ponosa u Beogradu, uz neophodne mere obezbeđenja, što je sa stanovišta Zaštitnika građana važno, jer pokazuje da je Srbija napredovala u ostvarivanju prava na slobodu okupljanja i izražavanja osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

On, međutim, ocenjuje da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života, zdravstvu, zapošljavanju, pristupu socijalnim uslugama i obrazovanju.

"LGBT osobe i dalje se teško obraćaju institucijama - nisu spremne na to, što je posledica ranijih iskustva nereagovanja ili neadekvatnog reagovanja institucija", naveo je Pašalić posle današnje Parade ponosa u kojoj su učestvovali i predstavnici Zaštitnika građana.

Zaštitnik ocenjuje da je netolerancija prema LGBT osobama i dalje vidljiva i da je zato neophodno uložiti dodatni napor na obrazovanju o toleranciji, nediskriminaciji i nenasilnom društvu.

"Preventivne i edukativne aktivnosti izostaju, a obrazovanje učenika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, koje bi obuhvatilo i temu o LGBT osobama i njihovim pravima ne postoji, niti su organizovane kampanje za podizanje svesti javnosti o osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta", naveo je Pašalić.

Zaštinik napominje da je obaveza države da obezbedi puno ostvarivanje prava svih svojih građana i suprotstavi se svakoj pojavi u društvu koja ih ugrožava.

"Pravovremena, efikasna i beskompromisna reakcija nadležnih organa na kršenja prava osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uz organizovanje odgovarajućih preventivnih i edukativnih aktivnosti, način je na koji se može dostići puno ostvarivanje prava i sloboda LGBT populacije", poručio je Pašalić.

Football news:

Kike Setien: Griezmann played a great match, understood Messi well, scored a great goal. We changed something
Barca President on the Real Madrid match: VAR always favours one team. I have an unpleasant feeling
Faty scored the 9,000 th goal in the history of Barcelona
Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history
Guardiola lost 3 away games in a row in the League for the first time in his career
About Lautaro Marotta: He has not shown the slightest desire to leave