Serbia

"Pitanje na referendumu mora da bude, zapišite..."

U okviru unutrašnjeg dijaloga za rešavanje kosovskog problema, predstavnici porodica kidnapovanih i ubijenih s Kosova su u Beogradu izneli svoje probleme.

Getty Images

Getty Images

Oni su od državnih zvaničnika zatražili da se na referendumu odluči da li će Srbija u EU s Kosovom ili bez njega.

"Pitanje na referendumu mora da bude - zapišite državni zvaničnici - da li ste za to da Srbija ide u EU bez Kosova, da li pristajete da Srbija bude primljena u EU bez Kosova", rekao je predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Simo Spasić u dijalogu u Palati Srbija gde je rečeno da se te porodice protive "zamrznutom konfliktu".

Spasić je pitao da li je pravedno da Srbija ostane bez Kosova, a da Republika Srpska bude "država (bivšeg presednika BiH) Alije Izetbegovića i njegovog sina Bakira".

"Nećemo to dozvoliti, jer je Kosovo natopljeno srpskom krvlju", rekao je Spasić i dodao da je prodicama teže palo hapšenje zimus direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, nego gubitak svojih rođaka jer su "videli šta se Albanci usuđuju da urade i državnim zvaničnicima Srbije".

"Porodice traže: zamrznite dijalog dok Prištinu ne budu predstavljali poštenji ljudi, ne zločinci poput Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija. Tražimo da Tači i Haradinaj ne mogu da idu u Brisel, da Specijalni sud odmah uhapsi bivše komandate OVK", rekao je Spasić.

On je rekao da će porodice zapaliti "Zid plača" - panoe ispred Doma Skupštine Srbije, ukoliko "na pravno obavezujući sporazum potpis stave Haradinaj i Tači".

"Nikad ne bih bio u koži predsednika Srbije kada mora da odlučuje o sudbini Kosova", rekao je Spasić i dodao da podržava sve što kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Predstavnica tog udruženja Snežana Marković - Zdravković zatražila je da država donese zakon o civilnim žrtvama rata i podsetila da su sve susedne zemlje to uradile, kao i Kosovo. Ona je upitala da li su opravdane kritike Srba što su uzeli kosovske lične karte kako bi iskoristili prava dobijena tim zakonom.

"Ako se procesu ne nazire kraj, imamo zamrznut konflikt, nadam se da se on neće otopiti i da nećemo naći rešenje koje će voditi do toga da ponovo prolivamo krv i sakupljamo kosti", rekla je Marković - Zdravković kojoj su oteti i otac i brat.

Predsednik krovne organizacije koja se bavi pitanjem stradalih Srba - od Šentilja do Kosova, Duško Čelić ocenio je da nije dovoljno da se pojača pažnja međunarodne zajednice, već da je vreme da se "sva zvona zvone na uzbunu" zbog nerešavanja tog pitanja koje je ocenio kao "najteže za Srbe".

"Što se žalimo na odluke Haškog tribunala i to što taj sud nije osudio Albance za zločine nad Srbima, kada je i srpski sud doneo oslobadajuću presudu u slučaju Gnjilanske grupe?", pitao je on i podsetio da je optužnica teretila 17 bivših pripadnika OVK zbog ubistva 80 civila i pritvaranja, zlostavljanja, mučenja ili silovanja.

Čelić je podsetio da je u dokumentu koji su potpisali predstravnici SRJ i UNMIK-a 2001. godine navedeno da je potrebno da se do kraja 2002. godine istraže sve masovne grobnice, ekshumiraju i predaju svi posmrtni ostaci.

Čelić je izrazio veliko nezadovoljstvo što skupu nije prisustvovao direktor Kancelarije Marko Đurić kao ili neko drugi od visokih državnih funkcionera.

Od oktobra do danas održano je više od 30 okruglih stolova u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a današnji je bio jedan od poslednjih.

Football news:

Messi has given 20 assists in La Liga. This is the best result of the tournament in 11 years
Chelsea lost by at least 3 goals in the Premier League for the first time in 11 months
Messi scored 20+20 points for the season in the League and repeated the achievement of Henri. In the XXI century, only they did it
Legia won the Polish championship for the 4th time in five years. It repeated the League record for titles (14)
Lazio has lost 3 matches in a row and can concede 2nd place in Serie A if Atalanta wins against Juve
A Parma employee has a coronavirus. The team is isolated on the base, but will continue to play in the championship
Kalidou Coulibaly: Napoli is not going to Barcelona as tourists. We are able to give battle