Serbia

PKB PENZIONERIMA JOŠ PARA OD DRŽAVE Saznajemo:Vlada obezbedila pomoć za bivše radnike koji u prvoj "turi" nisu bili na spisku

Vlada Srbije omogućiće isplatu pomoći za još 700 penzionera PKB koji su se odrekli akcija ove kompanije i potpisali izjavu da odustaju od njihovog potraživanja putem suda, a koji iz tehničkih razloga nisu dobili novac krajem prošle godine, kada i 1.870 njihovih kolega, saznaje “Blic Biznis”.

To praktično znači da bi uskoro, kada se obave sve provere i pregleda dokumentacija dopunskih zahteva, i ova grupa penzionera trebalo preko Fonda solidarnosti da dobije, u zavisnosti od staža, od 300 do 1.500 evra. Osnov za ovakvo postupanje je definisan Zaključkom vlade Srbije od 15. oktobra 2020. godine po kome je obezbeđeno i oko 170 miliona dinara iz budžetskih rezervi na ime pomoći članovima Udruženja “Rit” a deo tog novca je krajem prošle i početkom ove godine prebačen na račune njih 1.870.

 Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Po istom principu isplatiće se i preostalih 700 penzionera pa će tako ukupno biti namireno 2.500 njihovih članova. Razlog što se isplata obavlja preko Fonda solidarnosti, je to što nije reč o poravnanju države za bivšim radnicima i penzionerima niti nalogu suda već o odluci koja je nastala nakon razgovora vlasti sa članovima Udruženja “Rit”, kojima je ponuđena ova solucija i to nakon prvostepene odluke Privrednog suda u Beogradu.

Taj sud je 28. maja prošle godine odbio zahtev Udruženja da im država nadoknadi 15 odsto kapitala po osnovu cene od 120 miliona evra po kojoj je ta kompanija prodata firmi “Al Dahra” iz Emirata.

I u drugostepenom postupku, ta odluka je u septembru 2020. godine potvrđena, odnosno odbijena je žalba punomoćnika Udruženja “Rit”, što je bio dodatni signal da se prihvati ova ponuda države jer je postalo jasno da se preko suda novac za akcije neće dobiti. Zbog toga se i uvećao broj zainteresovanih penzionera pa su spiskovi i revidirani.

Naš izvor iz Nemanjine 11 kaže da je dodatnih 700 zahteva za isplatu pomoći podneto kako bi se ispravile nek administrativni i tehnički nedostaci zbog kojih nisu mogli da prime pomoć od države krajem prošle godine.

- Udruženje “Rit” je Vladi u jesen 2020. godine dostavilo spisak od 2.564 svojih članova ali nakon provere dokumentacije, pomoć je odobrena za njih 1.871. Kod preostalih 700 bilo je nekih tehničkih nedostataka pa su odbijeni zbog čega je ovo Udruženje 8. i 28. aprila ove godine dostavilo dodatni spisak sa korigovanim podacima. Ova dva zahteva su dostavljena Ministarstvu rada a onaj od 8. aprila, koji je obuhvatio 414 osoba, proverava se u PIO fondu i uskoro bi ta grupa trebalo da dobije novac. I provera za drugu grupu od oko 300 članova narednih dana trebalo bi da počne što znači da će još 700 penzionera PKB uskoro, na ime pomoći, dobiti novac - kaže naš sagovornik.

Njegove navode potvrđuju i iz Udruženja “Rit”.

- Naš pravni zastupnik Saša Gemaljević je podneo dopunske zahteve za isplatu pomoći za još 700 naših članova, koji nisu mogli da ostvare svoje pravo zbog nekih administrativnih nedostataka. Ti zahtevi su 8. i 28. aprila dostavljeni Ministarstvu rada, koje je zaduženo za realizaciju Zaključka Vlade od 15. oktobra prošle godine, i kako smo obavešteni početkom maja, oni se proveravaju u PIO fondu i Ministarstvu privrede . Mi se nadamo da će te provere uskoro biti završene i da će i ovih 700 članova, isto preko Fonda Solidarnosti, kao što je to bilo, biti isplaćeni - kažu u Udruženju “Rit” za “Blic Biznis”.

Inače, oni bivši radnici PKB koji ne želi ovu novčanu pomoć od države mogu da nastavi da se za svoja prava oko akcija bore preko suda.

Football news:

Lionel Messi: Everyone is at risk of contracting the coronavirus. It's exciting, we're concerned
Braithwaite on Eriksen: One of the scariest moments of my life. Happy to be alive
Unbearably boring England: no passes through the centre, a wild emphasis on standards, but a superb Calvin Phillips
Malinovsky about 2:3 with the Netherlands: The match can not be called great, we played too low. Could be a draw
Clement Langle: Griezmann is not always treated fairly. He had a good season, but the bar is too high
Karasev has been appointed for the Italy-Switzerland match
St. Petersburg police asked a fan to remove the flag of Ukraine in the fan zone