Serbia

Половина купаца не чита декларације на месним прерађевинама

Истраживање Центра потрошача Србије (ЦЕПС) током јуна 2020. године о ставовима потрошача према месним прерађевинама, којим су обухваћени грађани Београда, Ниша и Новог Сада, показало се да потрошачи неколико пута недељно конзумирају ове производе. И то највише шунку (43,4 одсто) и саламу (33,8 одсто), затим трајне кобасице 24,9, паштете 24, и виршле 13,2 процента.

Како се наводи, истраживање је показало да испитаници немају јасне методе прикупљања података о квалитету производа, као ни критеријуме за процену квалитета. Процени приступају или веома свесно или уопште не воде рачуна о томе шта и колико често купују. Ипак, два одлучујућа фактора приликом куповине јесу укус производа и цена коју могу да приуште. Потрошачима је већином (60,8 процената) познато да постоје правилници  који регулишу квалитет производње. Већина  њих, односно 76,3 одсто, верује да се произвођачи придржавају тих правилника.

Како наводе у ЦЕПС-у, на основу најновијег Правилника о квалитету уситњеног меса и полупроизвода и производа од меса, који се примењује од 1. марта ове године, за заштићене производе јасно су прописани састојци од којих ти производи могу да се производе, чега  потрошачи нису свесни, а најбољи пример за то је виршла.

Назив виршла сада може да носи искључиво производ произведен од прописаних састојака. Сви други производи сличног изгледа, (хот дог, хреновка или сл.), немају тако стриктна ограничења у погледу прописаних састојака и не могу да носе назив виршла.

Вера Вида, председница ЦЕПС-а, истакла је да правилник дефинише какав тачно састав месне прерађевине и виршле морају да имају, а са којим већина потрошача није упозната. Да ли се сви произвођачи придржавају наведеног правилника је посао којим треба да се позабаве инспекцијске службе.

Више од половине испитаника не чита пажљиво списак састојака уз образложење да не зна како да процени те информације. Највише се информишу од пријатеља (65,6 одсто) затим путем медија (59,6 одсто),  преко чланова породице (47,3) или тако што прочитају информацију на друштвеним мрежама (39,5 одсто).

Најмање се информишу шта о томе говоре стручњаци, свега 15,6 процената испитаника је изабрало ову опцију, а ниједан испитаник није навео да прати неки портал који се бави темом квалитета намирница и исхране. И овде је узраст фактор који утиче на разлике: најмлађи се највише информишу од пријатеља, а најстарији од стручњака, док испитаници у категорији од 46 до 56 година у највећем проценту користе друштвене мреже као извор информисања. На тржишту Србије од почетка године забележен је раст увоза различитих врста месних прерађевина и то углавном преко страних трговинских ланаца.

Због све веће понуде потрошачи би и више него раније морали да буду боље информисани о томе шта купују. Према најновијим подацима ПКС, у првих пет месеци ове године увоз полутрајних месних производа, био је већи за 45 одсто у односу на исти период 2019. Месни производи полутрајни и трајни, највише су стизали из Шпаније, Немачке, Италије, Хрватске, Пољске...

Football news:

Drogba to receive UEFA President's award for outstanding achievement
Manchester United offered 80+20 million euros for Sancho. Borussia refused
The opinion of Koeman became the decisive issue for Dembele. The coach considers the Frenchman superfluous in the Barca squad
Neville on the Premier League: I bet on city, but I'm changing my mind. Just because I looked at Liverpool
Marc-Andre Ter Stegen: Barca's Goals are still the same: to fight for all the trophies
Dembele is close to a move to Manchester United. Barcelona will let him go for 50-60 million euros
Tottenham want to sign rüdiger due to too high price for Skrinjar