Serbia

Poznata zemlja sigurnog bankarstva svetskim bogatašima ponudiće još jedan IZBOR za ČUVANJE IMOVINE

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za čuvanje cenjene imovine: kamene svodove urezane u podnožju Alpa.

Ideja potiče od preduzetnika u centralnoj Švajcarskoj, doma gorskog masiva Bruenig, brdovite planine oko 25 milja jugozapadno od Lucerna.

- Vaša blagajna u čvrstom stenskom masivu, kaže Bruenig Mega Safe AG, firma koja gradi trezore, na svojoj veb stranici. – Sigurno mesto za čuvanje imovine i osetljivih podataka, izveštava Blumberg, prenosi Bankar.me.

Alpi Foto: pixabay.com / Privatna arhiva
Alpi

Kompanija planira da iskoristi prostranstvo unutar planine što je približno 10 fudbalskih igrališta, rekao je član uprave Hugo Schittenhelm. – Ali mogli bismo i umnožiti taj prostor ako je potrebno, rekao je.

Bogati svetski ljudi sve više traže sigurnost nakon što je pandemija razbila tržišta a građanski nemiri izbili su od SAD-a i Hong Konga do Londona. Dok se neki boje globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi nastoje da izbegnu bankovne depozite jer negativne kamate prisiljavaju zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Švajcarski svodovi kretaće se od 100 kubnih metara do 1.000 puta većih s visinama do 90 metara, navodi se na vebu. Zidovi stena osiguravaju konstantnu relativnu vlagu od 40 odsto i temperaturu od 12 stepeni Celzijusa. Cene kreću od 500.000 dolara pa naviše.

Osim čuvanja dragocenosti kao što su umetnička dela, zlato, berzanski sertifikati ili čak klasični automobili, trezori su "idealni kao mesto za aktivnosti koje moraju udovoljiti visokim sigurnosnim zahtevima", saopšteno je iz kompanije.

Projekat se radi u saradnji s Gasser Felstechnik AG, kompanijom koja je specijalizovana za podzemnu gradnju. Trezori će biti izgrađeni pored nekoliko postojećih kompanija Gasser smeštenih na masivu, uključujući vatreno oružje, gastropub, skladište eksploziva i postrojenje za obuku vatrogasaca u postupanju u vanrednim situacijama u tunelima u prevozu.

Bruenig Mega Safe razgovara s desetak potencijalnih klijenata, uključujući porodične firme, umetničke galerije i bogate pojedince, rekao je Schittenhelm. Vlasnici trezora odgovorni su za troškove izgradnje soba, dok će kompanija pružati komunalije, sigurnost i druge usluge, navodi se na veb stranici. Kupcima će biti dostupan svakodnevni pristup kroz tunel koji je dovoljno velik za smeštaj kamiona.

Osim što je sigurniji, kameni svod je takođe jeftiniji za gradnju, rekao je Schittenhelm.

– Dobićete brža odobrenja za izgradnju, krov se ne može oštetiti i ne trebaju vam bodljikava žica i psi.

Iako su dosad najveći interes pokazali švajcarski građani i kompanije, kompanija tekođe nastoji da privuče klijente iz centara bogatstva poput Hong Konga i Singapura, rekao je Schittenhelm.

Bruenig Mega Safe treba oko sedam miliona švajcarskih franaka (7,5 miliona dolara) od početnih kupaca za početak gradnje. Radovi bi trebali započeti početkom sledeće godine, a prvi trezori trebali bi biti dostupni oko 18 meseci kasnije.

Football news:

Agent gencha: He passed the medical examination. I think he will sign a contract with CSKA on Tuesday
Lewandowski on Chelsea: They are playing very well, but we are Bayern
Juventus wanted to sign defender Akieme, but Barcelona refused
Lazio has agreed with Mayoral and will offer real 15 million euros
In Romania, a special champion: everything was decided in the match, the format of which was chosen 3 hours before the whistle
Danny rose: I was stopped by the police last week: is This a stolen car? Where did you get it?. And this happens regularly
Barcelona refused to sell for 60 million euros Trinca u, bought from Braga for 31 million. The club count on him