logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Прехрана дивљачи у Резервату природе Царска бара

Прихрана дивљачи током зиме у природном резервату Царска бара планира се и изводи за сваку врсту дивљачи и птица посебно. Ових дана, чувари резервата имају пуне руке посла.

На први поглед, идилична слика природног резервата иако нема снега, магла мраз и изузетно хладно време, не спречава чуваре Узона Лукача и Софренка Владимира у свакодневном послу.

„Температура се спушта и до минус десет минус петнаест, тешко је за прихрану дивљачи, тешко је и дивљачи а и нама, да их очувамо. Углавном, дивље свиње, срнећа дивљач, барске дивљачи и фазани, углавном, то је парво станиште за њих", објашњава Узон Лукач, чувар Природног резервата Царска бара.

Посебно се воиди брига о птичијем свету, а према речима орнитолога, најугроженији су лабудови.

"Овде има, према последњем попису, око стотину четрдесет врста станарица. Сада се тај број повећава, због глобалног отопљења планете земље. Тако неке миграторне врсте које су се раније селиле на југ, остају преко зиме овде, а рецимо, само Царска бара је станиште дивљих гусака. Овде долази негде око тридесет хиљада дивљих гусака из Сибира, преко Кавказа. Проведу целу зиму, јер ми смо им најужнија тачка. Дивље гуске на самој Царској бари не дозвољавају да се један део баре заледи, ударају крилима и тако не дозвољавају да се заледи Царска бара."

 

Ово је само једно од двадестак хранилишта за дивљач која се налази у саставу Царске баре. Током зиме, овде се донесе и до десетак тона кукуруза и пшенице, и око хиљаду бала дателине и сена.

Themes
ICO